Novi kolektivni ugovor u graditeljstvu, plaće rastu do 13%

Autor: Jadranka Dozan , 21. veljača 2024. u 06:41
Prosječna neto plaća isplaćena u prosincu iznosila je 960 eura/D. Marušić/PIXSELL

Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u djelatnosti građevinarstva još uvijek ne premašuje tisuću eura.

Predstavnici poslodavaca i sindikata u graditeljstvu postigli su jučer sporazum o već sedmim izmjenama Kolektivnog ugovora za tu djelatnost u proteklih osam godina.

Time se od 1. travnja podižu najniže osnovne plaće za sve grupe i podgrupe složenosti poslova i sva radna mjesta u građevinarstvu, priopćili su. U odnosu na osnovnu plaću radnika koja je ugovorena početkom lanjskog rujna, u tom sektoru s dugotrajnim manjkom radne snage uskoro slijedi povećanje u rasponu od 7 do 13 posto.

U usporedbi s 2022. rast iznosi između 17 i 25 posto, a u odnosu na 2020. između 18 i 52 posto. Kako ističu socijalni partneri, kroz to razdoblje kontinuirano su rasla i ostala materijalna prava.

Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u djelatnosti građevinarstva još uvijek ne premašuje tisuću eura. S 960 eura prosječne neto plaće isplaćene za prosinac, 13 posto više u odnosu na isti mjesec godinu prije, taj sektor za ukupnim prosjekom plaća u Hrvatskoj zaostaje oko 20 posto, pokazuju jučer objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema DZS-u, prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj za prosinac iznosila je 1191 euro. To je nominalno 13,9 a realno 9 posto više nego u prosincu 2022., s tim da je prosječan rast u 2023. u odnosu na prethodnu godinu bio nešto manji; nominalno 13, a realno 4,6 posto.

U mjesečnim usporedbama prosječna neto plaća nominalno je bila 1,4 posto niža nego za studeni, ali to je rezultat manjeg broja plaćenih sati rada, dok je neto po satu bio 2,7 posto veći.

Najviša prosječna plaća u zadnjem mjesecu 2023. isplaćena je u djelatnosti proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (1795 eura), a najniža u proizvodnji odjeće (739 eura). Medijalna neto plaća iznosila je 1005 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close