Novi blok termoelektrane Sisak u probnom radu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. studeni 2015. u 15:12
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ministar Vrdoljak istaknuo je kako se dokazalo da i u Sisku mogu nastati i novi proizvodni pogoni i da se može nastaviti razvoj industrije.

Novi plinsko kombi-kogeneracijski blok C Termoelektrane-toplane (TE-TO) Sisak kreće u pokusni rad, najavljeno je u srijedu iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) čiji su čelnici s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom posjetili novo postrojenje, vrijedno 240 milijuna eura. 

Od toga je 88 milijuna eura iskorištenih sredstava klirinškog duga Ruske Federacije prema Republici Hrvatskoj iz razdoblja prije 1990. godine, dok je HEP uložio152 milijuna eura.

Snaga novog bloka snage je 230 megavata (MW) električne i 50 MW toplinske energije, a zamijenit će  dotrajali blok A snage 210 MW električne energije, koji je u pogonu od 1970. i tehnološki, ekološki, energetski i ekonomski više nema značenje za hrvatski elektroenergetski sustav. Novi će blok osigurati 10 posto snage elektroenergetskog sustava. 

Ministar Vrdoljak istaknuo je kako se dokazalo da i u Sisku mogu nastati i novi proizvodni pogoni i da se može nastaviti razvoj industrije. 

Najavio je da će HEP već iduće godine za novi blok termoelektrane plaćati 10 posto nižu cijenu plina, a 10 posto nižu cijenu plina od početka rujna će imati i građani će od 1. travnja, jer, kako je rekao, jer vodimo pametnu energetsku politiku.

Da nije tako, kaže Vrdoljak, "ovisili bismo o odlukama nekih naših susjeda iz MOL-a, odnosno Mađarske, koji bi, kao DINU Petrokemiju, sutra uništili i sisačku Rafineriju, što nećemo dopustiti". Prema njegovim riječima, u slučaju pobjede sadašnje oporbe postoje dogovori kako će se do polovine 2016. godine ugasiti sisačka rafinerija.

"Ako mi ne dobijemo kontinuitet mandata, oni koji su već napravili izdaju, ponovit će već učinjenu izdaju po pitanju Ine. Ako pobijedimo na izborima, potaknut ćemo istraživanja i eksploataciju domaće nafte koja će završiti na preradi u Rafineriji Sisak. Naftu nećemo uvoziti i nećemo biti kolonija", poručio je ministar Vrdoljak.

Predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić izrazio je zadovoljstvo početkom rada burze električne energije Cropex, koja će se udružiti s ostalim burzama, kako bi se kvalitetnije prodavala i kupovala električna energija. I HEP će tako ostvariti povoljnije cijene električne energije, što će se odraziti i na poslovanje, rekao je Jukić.

Najavio kako će u probnom radu bloka C u suradnji s ruskim partnerima biti otklonjeni eventualni nedostaci, a obavit će se i tehnički pregled. 

Iz HEP-a, naime, najavljuju da će, nakon završetka pokusnog rada, uporabna dozvola za taj blok biti ishođena tijekom 2016. godine.

Uz ruskog partnera, tvrtku Technopromexport, glavni izvođač radova na bloku C bio je konzorcij tvrtki Monting & Ing-Grad i Končar KET. 

Ministar Vrdoljak i čelnici HEP-a, uz novi blok C u TE-TO, u Sisku su posjetili i lokaciju buduće kogeneracijske elektrane na biomasu – BE-TO Sisak, a vrijednost te investicije je gotovo 19 milijuna eura.

Za BE-TO Sisak je ishođena građevinska dozvola i njena gradnja započinje u prosincu, a u HEP-u očekuju da će to postrojenje, snage 3 MW električne i 10 MW toplinske energije, biti u pokusnom radu početkom 2017. godine.

BE-TO Sisak, uz BE-TO Osijek, prva su kogeneracijska postrojenja na šumsku biomasu u proizvodnom portfelju HEP-a te ujedno i prve elektrane tog tipa u HEP grupi u statusu povlaštenog proizvođača iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije.

Komentirajte prvi

New Report

Close