Novac EU važan za jači razvoj naše drvne industrije

Autor: Suzana Varošanec , 15. rujan 2021. u 22:00
Ivić Pašalić, predsjednik HUP-Udruge drvne i papirne industrije/MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Za Sjevernu Hrvatsku fokus je na brendiranim proizvodima od drva i interijerima, zatim to su zelena i modularna gradnja te inovativni i energetski učinkoviti materijali.

Uz pomoć više od 13 milijardi kuna dostupnih drvnoj i papirnoj industriji kroz Višegodišnji financijski okvir i Plan oporavka, tvrtke se mogu kvalitetno pripremiti za restrukturiranje, ocijenio je predsjednik HUP-Udruge drvne i papirne industrije Ivić Pašalić.

Po njemu tvrtke čeka dosta posla, poruka je to s kojom se na jučerašnjoj HUP-ovoj konferenciji slaže i glavni direktor HUP-a Damir Zorić, i to zbog “važnosti stvarnog zaokreta prema inovativnosti i kreativnosti, da se pomaknemo od ideje izvoza trupaca”.

Predstojeće razdoblje u znaku je zelene gradnje, a takvi su i prijedlozi prioritetnih niša za industrijsku tranziciju drvno-prerađivačkog sektora u Jadranskoj, Sjevernoj i Panonskoj Hrvatskoj.

Zelena gradnja i eko proizvodi od drva, i oni koji podržavaju ekološke uvjete i energetsku efikasnost, drvne konstrukcije i interijeri te hibridni proizvodi koji koriste napredne tehnologije, to su niše prepoznate u Jadranskoj Hrvatskoj.

Za Sjevernu Hrvatsku fokus je na brendiranim proizvodima od drva i interijerima, zatim to su zelena i modularna gradnja te inovativni i energetski učinkoviti materijali, a u odnosu na Panonsku Hrvatsku kao prioritetne niše predlažu se drvni interijeri, zelena i nisko-ugljična gradnja, podne obloge i ostali finalni proizvodi od drva te dizajnerski i maloserijski (custom made) namještaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close