Njemački RWE i slovenski GEN-I nadmeću se čija je struja jeftinija

Autor: Petra Bulić/VLM , 18. lipanj 2013. u 22:00
Zoran Miliša, RWE Energija, na predstavljanju nove ponude/PIXSELL

Nakon što je RWE kućanstvima ponudio sedam do 12 posto jeftiniju struju uz ugovor na 12 do 36 mjeseci ako prijelaz ugovore putem interneta, GEN-I je odmah korigirao vlastitu ponudu s ranijih 10 posto na 12,5 posto.

Pravi rat cijenama pokrenula su dva nova konkurenta koja HEP-u žele uzeti komad tržišta opskrbe više od dva milijuna hrvatskih kućanstava.

Dan nakon što je slovenski GEN-I predstavio svoju ponudu, njemački RWE Energija objavio je u utorak svoj cjenik, no Slovenci su odmah uzvratili većim sniženjem. RWE je kao glavnu svoju prednost istaknuo veličinu matične grupacije – i obećanje da će korisnicima uvijek nuditi najbolju cijenu. I točno: jedan od paketa koje su ponudili doista jest bio povoljniji od prvotne ponude GEN-I-ja. No, dok se ponuda GEN-I-ja temelji na jednom cjeniku, bez posebnih ugovornih obveza, kod RWE-a je drukčije. Naime, RWE kućanstvima nudi tri paketa s popustom od 10, 7 i 5 posto u odnosu na cjenik HEP-a, no za ostvarenje tog popusta valja potpisati ugovor na 36, 24 odnosno 12 mjeseci. Sitna slova (opći uvjeti poslovanja) navode pak kako u slučaju ranijega raskida ugovora kupac mora vratiti sve ostvarene popuste.

Pritom nijedan od ova tri paketa nije sam po sebi, prema cijeni kilovatsata, jeftiniji od prvotne ponude GEN-I-a, nego ugovaranjem putem interneta valja ostvariti dodatni popust od dva postotna boda. Reagirajući na ponudu Nijemaca, GEN-I je odmah objavio da dodatno pojeftinjuju, ponudivši 12,5 posto nižu cijenu od sadašnje HEP-ove. Na takvu odluku svakako ih je ohrabrio velik interes: objavili su kako su u prva 24 sata dobili 4000 poziva, a njihova stranica zabilježila je više od 10.000 posjeta.Usporedbe radi, cijena kilovatsata u HEP-u za kućanstva s jednotarifnim brojilom iznosi 53 lipe, GEN-I je prvotno ponudio 47 lipa, a RWE Energija od 47,7 do 50,35 lipa, odnosno s uračunatim popustom za on-line ugovaranje od dodatna dva postotna boda, od 46,64 do 49,29 lipa. Inače, riječ je samo o dijelu cijene koji se odnosi na samu električnu energiju, koja se slobodno formira na tržištu, dok će za korištenje mreže odnosno prijenos struje i dalje trebati plaćati HEP-u, bez obzira na odabranog distributera.

Kod korisnika s jednotarifnim modelom riječ je o iznosu od 31 lipe po kWh. RWE će naplaćivati nižu naknadu za opskrbu: dok je kod GEN-I-ja ona ista kao kod HEP-a (7,40 kuna), RWE i na ovaj iznos daje popust do 12 posto. Za ugovaranje putem interneta RWE nudi bonus od 150 kuna, dok je GEN-I najavio da će svim klijentima koji potpišu ugovor u srpnju dati jedan mjesec besplatne struje.GEN-I se obvezao i da neće povećavati cijene do kraja 2015. godine. Predstavnici RWE -a su pak samo ustvrdili kako jamče da će njihova tvrtka uvijek nuditi najnižu cijenu, odnosno da će se prilagođavati ponudi konkurencije. Zanimljivo je da je u općim uvjetima RWE-a navedeno kako u slučaju povećanja cijene korisnik ima pravo na raskid ugovora, ali se promijenjena cijena objavljuje na internetskoj stranici RWE-a, a kupac potom o raskidu ugovora mora pismeno obavijestiti tvrtku najkasnije 20 dana od objave.Za razliku od GEN-I-ja, RWE nije pripremio i posebne pakete za poduzetnike na niskom naponu. Njima je GEN-I ponudio gotovo 30 posto nižu cijenu struje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close