‘Nitko nije protiv elektropostrojenja, no Plomin 3 nije istarska opcija’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2012. u 17:37
Damir Kajin (PXL)

Neprihvatljiva je izgradnja termoelektrane Plomin 3 na ugljen, zaključili su danas sudionici okruglog stola na tu temu.

 Neprihvatljiva je izgradnja termoelektrane Plomin 3 na ugljen zbog njezina utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi, a ta izgradnja nije ni ekonomski isplativa, zaključili su danas sudionici okruglog stola koji su u Novinarskom domu organizirali Zelena koalicija i Zbor novinara za okoliš HND-a.

Skup pod nazivom "Istina o Plominu" organiziran je, kako su naveli, u povodu nedovoljno poznatih činjenica o planiranoj izgradnji termoelektrane Plomin 3 (prema HEP-u Plomin C) na ugljen.
Saborski zastupnik Damir Kajin (IDS) istaknuo je kako nitko nije niti protiv elektropostrojenja, no Plomin 3 na ugljen nije istarska opcija.

"Opcija je jednostavno plin", poručio je Kajin i objasnio da su za plin ponajprije zato što na tri kilometra od Plomina 1 i Plomina 2 prolazi plin iz podmorja te da ga prof. Enco Tireli, zadnji direktor Plomina u izgradnji, uvjerava da je u ovom trenutku struja proizvedena od plina neusporedivo jeftinija od one proizvedene od ugljena.

Termoelektrana na plin, po Tireliju, stajali bi oko 400 milijuna eura manje, a dobili bi 150 ili 200 novozaposlenih. "Ovako ćemo doći u situaciju da će se oko 150 ili 120 zaposlenih u Plominu 1 samo preseliti u Plomin 3 i nećemo dobiti de facto nijedno novo radno mjesto. I ono što je možda najgore, a to je poruka vlasti – mi sve to možemo", istaknuo je Kajin.

"Bojim se da nas je vlast na neki način žrtvovala, a ne želim vjerovati da će lokalna zajednica samo tako slegnuti ramenima", rekao je Kajin i najavio da će se boriti. Bivša ministrica zaštite okoliša i prirode te saborska zastupnica Mirela Holy (SDP) istaknula je kako joj je drago što ona nije trebala potpisati rješenje o prihvatljivosti studije za okoliš za taj projekt iako bi ga, kako je rekla, vjerojatno potpisala s obzirom na to da je povjerenstvo za ocjenu te studije dalo pozitivno mišljenje, uz dvije osobe koje su bile suzdržane ili protiv.

"Nemam baš pretjerano dobro mišljenje o projektu Plomina C i mislim da je odabrana tehnologija najslabija točka cijelog projekta. Ne smatram da Hrvatska treba ići samo isključivo u plinske termoelektrane iako su znatno bolje i prihvatljivije za okoliš", istaknula je Holy. Toni Vidan iz Zelene akcije istaknuo je kako izgradnja Plomina C na ugljen nije gotova stvar. "Druga runda cijele priče past će pred lokalne izbore, činjenica je da puno kvalitetniji projekti padaju pred lokalne izbore, a ne ovako evidentno problematičan projekt", rekao je Vidan.

Predsjednik stranke Zelenog saveza i vijećnik istarske Županijske skupštine Josip Anton Rupnik podsjetio je kako su prije 16 i pol godina u Istri raspravljali o izgradnji termoelektrane Plomin 2 na ugljen te da je golema većina stanovnika bila protiv toga, a četiri dana prije očitovanja na referendumu on je zabranjen. Kako bi smirili stanje u Labinu i okolici, obećali su realizaciju 21 projekta, među ostalim i sanaciju radioaktivne šljake. Isteklo je punih 16 godina, a radioaktivna šljaka i pepeo, koji prijete najbližim naseljima, još su tu, rekao je Rupnik.

Ustvrdio je i kako sada predstavnici HEP-a i vladinih institucija žele obmanuti javnost i govore o "rekonstrukciji i izgradnji bloka C" te da je istarska Županijska skupština 2008. izglasovala Prostorni plan županije navodeći da se u Plominu smiju izgraditi energetski objekti maksimalne snage 335 megavata (MW), a energent može biti samo plin. Prim. dr. Lucijan Mohorović predstavio je rezultate istraživanja koji pokazuju visoku stopu pobola od raka probavnih i dišnih organa u Istri.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kajine podli smrade, više ti zagađuješ okolinu, nego 5.plomina.

prof. Enco Tireli, zadnji direktor Plomina u izgradnji, uvjerava da je u ovom trenutku struja proizvedena od plina neusporedivo jeftinija od one proizvedene od ugljena.

Termoelektrana na plin, po Tireliju, stajali bi oko 400 milijuna eura manje, a dobili bi 150 ili 200 novozaposlenih. “Ovako ćemo doći u situaciju da će se oko 150 ili 120 zaposlenih u Plominu 1 samo preseliti u Plomin 3

Enco, Kako proizvodnja na plin moze biti jeftinija ako zahtijeva zaposljavanje novih 150 ljudi ?

New Report

Close