Nitko ih ne želi završiti: Ovih 19 srednjoškolskih smjerova nije upisao niti jedan učenik

Autor: Poslovni.hr , 18. srpanj 2019. u 14:53
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

I dok je u pojedinim školama vladala borba za svako mjesto, dio srednjoškolskih programa na netom završenom upisnom roku nije odabrao niti jedan školarac.

Završen je ovogodišnji ljetni rok za upis u srednje škole. I dok se u pojedinima tražilo mjesto više, čak 19 srednjoškolskih programa nije odabrao niti jedan učenik. Riječ je uglavnom o pomoćnim strukovnim zanimanjima.

Mjesec srpanj za osmaše je vrlo stresan jer je to vrijeme da donesu odluku o srednjoškolskom usmjerenju. Nakon završetka odabira škola u Nacionalnom informacijskom sustavu prijava i upisa u srednje škole 13. srpnja objavljene su i konačne ljestvice upisa u srednje škole na ovogodišnjem ljetnom roku.

I dok je u pojedinim školama vladala borba za svako mjesto, dio srednjoškolskih programa na netom završenom upisnom roku nije odabrao niti jedan školarac. Prema podacima koja je za Srednju.hr ustupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, riječ je o 19 srednjoškolskih smjerova u 13 županija i Gradu Zagrebu.

Među smjerovima u koja nije upisan niti jedan učenik prevladavaju pomoćna strukovna zanimanja poput pomoćnog pekara, stolara, vrtlara te kuhara, slastičara, alatničara, cvjećara…

Kako nada uvijek umire posljednja, tako i dalje postoji šansa da netko od budućih srednjoškolaca zasjedne u te klupe. Osmaši koji se nisu uspjeli upisati u srednju na ljetnom upuisnom roku, sreću mogu okušati na jesenskom. Prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, prijave programa na tom drugom roku počinju 21. kolovoza. Učenici programe biraju od 27., a konačne rang liste bit će objavljene 29. kolovoza.

Komentari (3)
Pogledajte sve

pa kakva je to škola za pomoćnog stolara…školuješ se da cijeli život majstoru dodaješ čekić i čavle?!?! Pa ja ne mogu vjerovati da je netko osmislio takvu školu i što tamo konkretno uče. Ispada da je to škola za da cijeli život budeš NKV ..

Nije stolar majstor nego kalfa. Znači, loše prevedeno.

kakvo je to zaimanje pomoćni stolar

New Report

Close