Nikad manje isplata za pokrivanje plaća radnika tvrtki u stečaju

Autor: Marija Brnić , 25. svibanj 2022. u 06:33
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Zakonsku zaštitu od države lani je zatražilo 507 radnika iz 40 tvrtki koje su završile u stečaju, a ukupan isplaćeni iznos je 5,74 milijuna kuna.

U prošloj godini Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT) imala je dosad najmanji broj ukupnih isplata i radnika kojima je u postupku stečaja poslodavca pokrila neisplaćene plaće, naknade za bolovanja i godišnji odmor, te otpremnine i dosuđene naknade za ozljede na radu.

Istodobno je zabilježena i rekordna naplata potraživanja iz ranijih godina naplatama iz stečajne mase, pokazuje godišnje izvješće koje je AORT podnio Vladi.

Rekord iz 2013.
Zakonsku zaštitu od države lani je zatražilo 507 radnika iz ukupno 40 tvrtki koje su završile u stečaju, a ukupan isplaćeni iznos je 5,74 milijuna kuna. Najveće brojke od 2003., kada je ustrojen AORT i sustav osiguranja potraživanja radnika, zabilježene su 2013., u kojoj su osigurane tražbine od ukupno 104,9 milijuna kuna primilo 6550 radnika koji su radili kod 159 poslodavaca nad kojima je pokrenut stečajni postupak.

U 2020. je, pak, isplaćeno bilo 22,5 milijuna kuna tražbina za koje su zahtjevi odobreni 1275 radnika iz 62 tvrtke u stečaju.

Najveći iznosi isplata u 2021. odnosili su se na Orljavu, državnog tekstilca iz Požege koji je završio u stečaju, a iznos isplate daleko je iznad svih ostalih, ukupno 2,3 milijuna kuna.

Radnicima osječke Opeke isplaćeno je oko 800 tisuća kuna, a među stečajnim dužnicima čijim su radnicima isplaćeni najveći iznosi još su Meiso iz Goričana, Kaltenberg Adria iz Kukuljanova. Te tvrtke prednjače i po broju radnika čije je zahtjeve pokrio AORT.

730

milijuna kuna radničkih potraživanja pokrila je država od 2003.

Zanimljivo je i da, gledano po županijama, Grad Zagreb u ovom slučaju nije na standardnoj liderskoj poziciji. Listu, naime, predvodi Požeško-slavonska županija, zbog Meisa i njegovih 2,3 milijuna kuna, a slijede Osječko-baranjska zbog Opeke, Međimurska zbog Meisa, te Primorsko-goranska županija prvenstveno zbog Kaltenberga.

Zagreb je tek na petom mjestu, a na njegovom je području AORT isplatio potraživanja 19 radnika koji su bili zaposleni u 10 tvrtki koje su bankrotirale.

Kriteriji osiguranja prava
U slučaju stečaja AOTR osigurava tri neisplaćene plaće u visini do minimalne plaće, te ostala prava predviđena zakonom, a postupa po prijavi radnika koju mogu podnijeti nakon što im se u stečajnom postupku tražbina prizna.

No, i prije te faze, dok su računi tvrtki u blokadi, AORT osigurava plaće na teret poslodavca, do tri minimalne plaće. Lani je po tom osnovu isplaćeno 1678 plaća za 722 radnika kod 37 blokiranih poslodavaca u ukupnom iznosu od 7,6 milijuna kuna.

U 2020. u ovom segmentu aktivnosti brojke su ipak bile nešto slabije, posebno u dijelu ukupno isplaćenog iznosa, koji je 3,5 milijuna kuna manji nego u 2021. Orljava i na ovoj listi predvodi, njezinim je radnicima lani isplaćeno 510 plaća, ukupno 2,5 milijuna kuna.

Prošla godina u radu AORT-a bila je rekordna i po realiziranoj naplata potraživanja iz stečajne mase tvrtki čijim su radnicima dali isplate, jer u proračun su uspjeli vratiti ukupno 38,5 milijuna kuna. U Agenciji ističu kako je otvaranje stečaja “na vrijeme” dok još postoji imovina ključno za namirenje.

Ravnatelj AORT-a Ivan Madunić ističe kako, unatoč činjenici da je zbog korona krize 2021. bila za gospodarstvo izazovna, nije bilo povećanog priljeva zahtjeva radnika, a zaslugu za to pripisuje paketu mjera za očuvanje radnih mjesta i očuvanja likvidnosti poduzetnika.

Inače, od 2003. sustavom osiguranih radničkih tražbina država je pokrila ukupno 52,5 tisuća radnika, kojima je isplaćeno gotovo 730 milijuna kuna, a AORT je do početka ove godine uspio povratiti 29% tog iznosa, ukupno 214,7 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close