Nexus: ‘To je pravno neodrživo’

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 14. siječanj 2018. u 22:00
Marko Lesić, osnivač i predsjednik Uprave Nexus Private Equity Partnera/Luka Stanzl/PIXSELL

Hanfa im uzela licenciju.

Nakon nadzora koji je provodila zbog kreditiranja Agrokora, Hanfa je u petak objavila da oduzima licenciju društvu Nexus Private Equity Partneri, kao i članovima uprave Marku Lesiću, Krešimiru Ružđaku i Marku Makeku.

Nije navedeno detaljnije obrazloženje, no poznato je da je regulator vodio istragu nad Nexusom zbog kratkoročnog kredita od 117,5 mil. kn Agrokoru, koji je odobren mimo povjereničkog vijeća, iako je novac bio namijenjen ulaganju u Zagreb-Montažu. Iz Nexusa su se oglasili oštrim priopćenjem u kojem tvrde da su žrtva partikularnih političko-poslovnih interesa koji su nadjačali pravnu državu.

"Imamo obvezu prema medijima, klijentima, političkoj i široj javnosti upozoriti da je rješenje Hanfe pravno neodrživo jer polazi od pravnih stajališta koja su u suprotnosti s pravnim okruženjem i pravilima upravljanja koja se odnose na društva za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima te trgovačkim društvima u vlasništvu fondova", poručili su iz Nexusa.

Kažu da rješenje Hanfe nije moguće ocijeniti drukčije nego kao arbitrarno i nepomirljivo s načelom vladavine prava. Kako kažu, budući da Nexus nije dio neke od političkih ili korporativnih opcija, to ga čini prikladnim ciljem za terećenje, prozivanje i kreiranje percepcije djelovanja državnih tijela u širem kontekstu afere Agrokor. "Hanfa ističe navodno 'teško i sustavno' kršenje zakona i pravila fondova, ali u 10 godina poslovanja Nexusa i više nadzora poslovanja, od kojih je zadnji bio početkom 2016., nikada nisu utvrđena nikakva kršenja zakona", napominju iz fonda.

Komentirajte prvi

New Report

Close