Nestašica učinila svoje i podigla ovoj luksuznoj namirnici cijenu na vrtoglavih 6000 eura po kilogramu

Autor: Poslovni.hr , 03. studeni 2022. u 10:44
Foto: Unsplash

U najluksuznijim restoranima svijeta taj se isti kilogram podigao do 10 tisuća eura – jedan dekagram, što je nekakav normativni minimum – 100 eura.

U godini nikad težoj za tartufare jer je zbog enormne ljetne suše izostala uobičajena količina bijelog tartufa, u subotu i nedjelju, 5. i 6. studenog u Buzetu se održava tradicionalni 19. Festival istarskih tartufa, javlja Novi list. Iako je dakle sezona obilježena simboličnim količinama, vrlo izazovno djeluje podatak kako se nabavna cijena bijelom tartufu upravo zbog nestašice podigla do fantastičnih 6 tisuća eura po kilogramu.

Foto: Unsplash

U najluksuznijim restoranima svijeta taj se isti kilogram podigao do 10 tisuća eura – jedan dekagram, što je nekakav normativni minimum – 100 eura. Ili najjednostavnije jelo, pašta s tartufima – 800 kuna! U takvoj, apsolutno specifičnoj situaciji Buzet, jedini grad tartufa na svijetu, dočekuje goste na svom sajmu, s kojim se ujedno i zatvara ovogodišnja sezona sajamskog druženja s tartufima, te nudi bezbroj izazova.

Oba dana, u subotu izložba je otvorena od 10 do 19 sati, u nedjelju od 11 do 19, posjetitelji će moći pogledati izloženo, degustirati i kupiti tartufe, te tipične istarske proizvode, a da izbor bude prvoklasan pobrinut će se čak 41 izlagač.

Ono što je posebno privlačno gastronomski je dio izložbe: “Buzet na pjatu”, gastro show u sklopu kojeg se posjetiteljima predstavljaju buzetski ugostitelji, a održava se od 12 do 15 sati uz što ide i radionica izrade domaće tjestenine koja je na rasporedu oba dana od 13 do 17 sati nakon čega se u subotu bira – najtartuf sajma. Iako tartufi cijenom lete u nebo, gosti se ne trebaju bojati jer će specifični menui imati prigodne sajamske cijene. Ulaz je za sve posjetitelje – besplatan.

Komentirajte prvi

New Report

Close