‘Nered u Zavodu, mirovinska reforma zapinje’

Autor: Poslovni dnevnik , 16. travanj 2019. u 22:00
Ljute ih i nejednake plaće za iste poslove/Marko Prpić/PIXSELL

Tvrde da ih plaćaju manje nego Student servis, a šefovska mjesta bujaju.

Zbog loše organizacije posla Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO-a), preniskih plaća za ionako premali broj radnika, ta će institucija teško moći ispuniti zakonske rokove vezane uz donošenje rješenja i provedbu mirovinske reforme.

Štoviše, u njezinoj provedbi već postoje zastoji.  Upozorili su na to jučer prosvjedom u Zagrebu članovi Radničkog sindikata uz tvrdnje da, dok radnika za provedbene poslove manjka, stalno bujaju šefovske pozicija. 

"Za njih se izmišljaju radna mjesta", uvjerava čelnica tog sindikata Višnja Stanišić i pojašnjava da kolegice s dugim stažem imaju plaću između 3800 i 4200 kuna.

"A mladi ne žele doći raditi jer je satnica u Zavodu manja od satnice preko Student servisa", rekla je, dodavši kako radnike osobito ljute nejednake plaće za iste poslove i napredovanje podobnih. Kobne su, smatraju u Sindikatu, bile promjene u organizaciji HZMO-a.

"Uz ravnatelje i njihove pomoćnike osmišljena su i mjesta predstojnika ureda. Istodobno, sve je manje radnika koji rade na provedbenim poslovima, zbog čega HZMO i postoji – onih koji rade na prijavi zapošljavanja, promjene posla, i isplati mirovina sve je manje. Omjer je  40:60", zaključila je Stanišić.

Komentirajte prvi

New Report

Close