Neplaćenih poreza je 28 milijardi kuna, znate li koliko je to, upitao je Lovrinović

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. prosinac 2019. u 12:13
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Požalio se kako je Ministarstvu financija trebalo 250 dana da odgovori na njegovo zastupničko pitanje koliko su u proteklih 10 godina poreza na dobit platili strani trgovački lanci iz sektora poljoprivrede.

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović izjavio je u petak da su s posljednjim danom prošle godine neplaćeni porezi svih vrsta iznosili 28 milijardi kuna, dok je zastara nastupila za 2,7 milijardi kuna. 

Znate li koliko je 28 milijardi kuna, upitao je Lovrinović na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, i odgovorio da su to godišnji proračuni za sustave zdravstva (23 milijarde) i obrane (pet milijardi), zaključivši kako onda nije čudno zašto nam je PDV 25 posto. 

Požalio se kako je Ministarstvu financija trebalo 250 dana da odgovori na njegovo zastupničko pitanje koliko su u proteklih 10 godina poreza na dobit platili strani trgovački lanci iz sektora poljoprivrede.

Od Poreze uprave nisam dobio odgovor, pod izgovorom da sve takve lance vodi po OIB-u, bez obzira je li vlasnik domaći ili stranac, rekao je zastupnik Lovrinović.

Naveo je kako su stručnjaci iz njegove stranke istražili da u 10 godina ni jedan strani lanac nije platio ni kune poreza na dobit. 

Posluju s gubitkom, a ne propadaju ?

"Ne samo to, svi su iskazivali gubitak u poslovanju, osim u protekle dvije godine Lidl", rekao je Lovrinović, upitavši kako je moguće da trgovački lanci deset godina posluju s gubitkom, a nisu propali? 
 Ako oni ne plaćaju porez, kako će se financirati zdravstvo, školstvo, obrana, upitao je Lovrinović.

Istaknuo je pri tom kako su svi domaći lanci plaćali porez na dobit i svi, mahom, iskazuju dobit. 

Porezni je pritisak, tvrdi, na hrvatskim građanima i domaćim proizvođačima, a nadzor se šalje kumicama, pekarima… 

Zastupnik navodi i kako su prethodne vlade trgovinu proglasile strateškom djelatnošću te donijele zakon o poticanju ulaganja po kojemu netko, tko uloži preko tri milijuna eura i zaposli 15 radnika, ne mora deset godina plaćati porez na dobit. 

Zbog svega navedenog, Promijenimo Hrvatsku traži da se sektor trgovine izbaci iz investicija važnih za Hrvatsku i time im se ukinu olakšice na porez na dobit, da se sa njima pokuša postići nagodba da plate zaostatke. 

Predlaže i da se zastarni rok sa šest produži na 10 godina, te da se Poreznu upravu izdvoji iz politike.

Komentirajte prvi

New Report

Close