Neodoljiva i raznovrsna hrvatska kuhinja prija svakom nepcu

Autor: Poslovni.hr , 13. lipanj 2016. u 12:47
Foto: D. Fabijanić / HTZ

Hrvatska je zaista bogata zemlja, a kulinarski specijaliteti i meniji zadovoljit će i ona najzahtjevnija nepca. Stoga ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom.

Jedan od najboljih načina da upoznate kulturu određene zemlje, osim razgledavanja kulturnih građevina, jest kušanje njezinih tradicionalnih jela. Hrvatska kuhinja obiluje bogatstvom okusa, od kulena, čobanca, pečenice, koji se rado jedu u Slavoniji, do laganijih jela poput ribe i dalmatinskog pršuta, koji su glavne i omiljene namirnice Dalmatinaca.

Slavonski specijaliteti

Čobanac, jedno od najpoznatijih jela u istočnoj Slavoniji, nastao je pod mađarskim i panonskim utjecajem. U Osijeku, Vukovaru, Đakovu i Vinkovcima, osim čobanca, svaki domaćin rado će vas poslužiti ljutim kobasicama i domaćim kulenom, a uz čije se okuse jako dobro slaže slavonski traminac. Iako poznata po mesnim specijalitetima, u Slavoniji često na meniju možete pronaći aromatični fiš paprikaš ili perkelt od soma.

Dalmatinska kuhinja

No ljubitelji ribljih specijaliteta ipak će morati otputovati u južnije krajeve. Zadar, Split, Korčula, Brač, Hvar, Vis, Dubrovnik – destinacije su na kojima ćete uživati u svježe pripremljenoj hobotnici, tuni, oradi, brancinu ili srdelama. Riba, osim što je omiljena namirnica, posebno u ljetnim mjesecima, povoljno djeluje i na vaše zdravlje, jer samo 15 dkg kuhane ribe podmiruje čak 50 posto naših dnevnih potreba za bjelančevinama, vitaminom B12 i selenom te obiluje dugolančanim nezasićenim omega-3 masnim kiselinama. Blitva i krumpiri često se poslužuju kao prilog ribljim jelima uz koje odlično prija domaće maslinovo ulje, a posebnu rapsodiju okusa upotpunit će plavac mali, pošip ili malvazija.

Istarski tartufi

Zateknete li se u jednom od istarskih gradova, poput Opatije, Rovinja, Poreča ili Pule, imat ćete priliku kušati tjesteninu na razne načine. A jedne od omiljenijih istarskih tjestenina, pljukance i fuže, moći ćete kušati s različitim umacima, koji su specijaliteti mnogobrojnih konobi. Budući da je Istra bogata tartufima, tjestenina pripremljena s tom ne tako čestom namirnicom, omiljen je specijalitet mnogih turista koji u njemu rado guštaju zbog njezina posebna okusa i mirisa.

Svi ljubitelji mesa neće ostati gladni jer njima predlažemo da svakako probaju boškarin -tradcionalno istarsko govedo koje se danas svrstava u gurmanske delicije iz ovog područja. Pripremljen kao odrezak ili u kombinaciji s istarskom tjesteninom, pljukancima ili fužima, gosti restorana u Istri ubrajaju ovo jelo u jedno od najboljih. Osim tjestenine s tartufima, i ovo je jedno od jela karakterističnih za Istru.

Međimurske juhe

Najsjevernija hrvatska regija, Međimurje, obiluje gastronomskom ponudom i to najviše zbog utjecaja susjednih zemalja, Mađarske i Slovenije. Međimurje je stoljećima bilo pod snažnim utjecajem Mađarske, koja je, osim u kulturi, ostavila velik utjecaj i u kulinarstvu. Jedna od najpoznatijih međimurskih juha je „pretepena juha“ koja se priprema na malo svinjske masti uz dimljeno meso, goveđi temeljac i druge dodatke kojima se na kraju dodaje “pretep” od kiselog vrhnja, brašna i mlijeka koji ovoj juhi daje karakterističnu gustoću i krepkost.Također, ako želite osjetiti dašak Mađarske, probajte gulaš juhu u koju se stavljaju feferoni, kobasice, junetina, krumpir i kiselo vrhnje.

Hrvatska je zaista bogata zemlja, a kulinarski specijaliteti i meniji zadovoljit će i ona najzahtjevnija nepca. Stoga ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom.

Komentirajte prvi

New Report

Close