‘Nema temelja za odgodu ulaska Hrvatske u EU’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2012. u 17:34
Stefan Fuele (EPA)

Apsolutno ne sumnjam u sposobnost hrvatske vlade da te zadatke ispuni tako da Hrvatska postane članicom točno kako je planiralo Europsko vijeće, to znači 1. srpnja 2013., naglasio je Fuele.

Ne vidim temelja za odgodu ulaska Hrvatske u EU niti ima potrebe da se razmišlja o odgodi, izjavio je u ponedjeljak u Pragu europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, u vrijeme kada njemački mediji i neki utjecajni političari ocjenjuju da Hrvatska još nije spremna postati punopravnom članicom Unije.

"Za one koji kažu da je naše izvješće o monitoringu bio poziv za buđenje rekao bih da jest, ali ne poziv za medije, ne za parlamente nekih zemalja članica. Bio je to poziv za Hrvatsku", rekao je Fuele na upit hrvatskih novinara na marginama konferencije o proširenju EU-a u Pragu. Ponovio je da Hrvatska prije članstva mora ispuniti 10 zadataka navedenih u posljednjem izvješću Europske komisije o monitoringu. "Apsolutno ne sumnjam u sposobnost hrvatske vlade da te zadatke ispuni tako da Hrvatska postane članicom točno kako je planiralo Europsko vijeće, to znači 1. srpnja 2013.", naglasio je Fuele.

U njemačkom parlamentu Bundestagu raste otpor prema ishitrenom primitku Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji, napisao je tjednik Der Spiegel u nedjelju u svom najnovijem izdanju. "Ne smije biti nikakvog popuštanja samo da bi se pobudila nada" rekao je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Bundestaga Ruprecht Polenz (Kršćansko demokratska unija, CDU) za Der Spiegel. On je ustvrdio da je ulazak Hrvatske u EU planiranog datuma 1. srpnja 2013. moguć jedino u slučaju da sljedeće izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske bude pozitivno intonirano. I predsjednik Bundestaga Norbert Lammert (CDU), koji je prije dva tjedna intervjuom u dnevniku "Welt am Sonntag" u kojem je ustvrdio kako Hrvatska još nije spremna za ulazak u EU započeo raspravu o proširenju EU-a, iznova je izrazio skepsu u tom pitanju, dodao je list.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je ranije u Pragu da su s Njemačkom riješeni svi problemi vezani uz sumnje u spremnost Hrvatske za ulazak u EU. Šefica hrvatske diplomacije dodala je da je o "iskakanjima u percepciji" o hrvatskoj spremnosti u nekoliko slučajeva razgovarala s njemačkim ministrom vanjskih poslova Guidom Westerweleom i državnim ministrom za Europu u ministarstvu vanjskih poslova Michaelom Linkom te da je kancelarka Angela Merkel s tim u svezi sudjelovala na sjednici zastupničkog kluba svoje stranke. "Problemi su razriješeni u tim krugovima", rekla je Pusić i istaknula da ratifikacija pristupnog ugovora u njemačkom parlamentu nije upitna ako Hrvatska ispuni zadaće iz izvjeća o monitoringu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Opet ignoriramo činjenicu da je kvalitet priprema važniji od datuma prijema. Naravno, o pripremama hrvatskog gospodarstva za EU i dalje nema niti riječi!

Od toga je daleko važnije da Hrvatska nije priremljena za MMF, a niti se priprema. Privilegirane mirovine se i dalje isplaćuju direktno iz budžeta a trebalo ih je ukunuti već prije niza godina. Ugovor s Brodosplitom još nije potpisan – sada treba pokriti dosadašnje gubitke a to će biti novi udar na budžet (nakon preuzimanja garancija u “direktni” javni dug). Uljanik koji ima kapital od 200 milijuna kuna još uvijek kupuje 3.maj koji samo na kamate za otplatu svog duga godišnje plaća 250 milijuna kuna. BDP pada (pitanje je koliko stvarno).

Dakle očito je da smo sve bliži stand-by aranžmanu s MMF-om koji će Hrvatska potpisati ali ga neće provesti zbog otpora “grupa sa zabetoniranim interesima” (engl.: vested interest groups)- branitelji, sindikati itd. To znači default a nakon njega drastična devalvacija (barem 30%) i tek tada zaokret prema poljoprivredi i turizmu jer se ništa drugo neće moći ozbiljno raditi i od ničeg drugog se neće moći živjeti.

EU kod tih pitanja ne može i neće nimalo pomoći,a u Njemačkoj su zabrinuti jer znaju da će se uskoro povesti diskusija i o pomaganju Hrvatska iz fondova EU.

Prateći ove sukobe Njemačke na jednoj strani i Engleske i Francuske na drugoj oko budžeta EU ne čudi da se nitko u EU tome ne veseli.

New Report

Close