‘Nema temelja za odgodu ulaska Hrvatske u EU’

Naslovnica Forum Komentari članaka ‘Nema temelja za odgodu ulaska Hrvatske u EU’

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Opet ignoriramo činjenicu da je kvalitet priprema važniji od datuma prijema. Naravno, o pripremama hrvatskog gospodarstva za EU i dalje nema niti riječi!

Od toga je daleko važnije da Hrvatska nije priremljena za MMF, a niti se priprema. Privilegirane mirovine se i dalje isplaćuju direktno iz budžeta a trebalo ih je ukunuti već prije niza godina. Ugovor s Brodosplitom još nije potpisan – sada treba pokriti dosadašnje gubitke a to će biti novi udar na budžet (nakon preuzimanja garancija u “direktni” javni dug). Uljanik koji ima kapital od 200 milijuna kuna još uvijek kupuje 3.maj koji samo na kamate za otplatu svog duga godišnje plaća 250 milijuna kuna. BDP pada (pitanje je koliko stvarno).

Dakle očito je da smo sve bliži stand-by aranžmanu s MMF-om koji će Hrvatska potpisati ali ga neće provesti zbog otpora “grupa sa zabetoniranim interesima” (engl.: vested interest groups)- branitelji, sindikati itd. To znači default a nakon njega drastična devalvacija (barem 30%) i tek tada zaokret prema poljoprivredi i turizmu jer se ništa drugo neće moći ozbiljno raditi i od ničeg drugog se neće moći živjeti.

EU kod tih pitanja ne može i neće nimalo pomoći,a u Njemačkoj su zabrinuti jer znaju da će se uskoro povesti diskusija i o pomaganju Hrvatska iz fondova EU.

Prateći ove sukobe Njemačke na jednoj strani i Engleske i Francuske na drugoj oko budžeta EU ne čudi da se nitko u EU tome ne veseli.

New Report

Close