Nema doživotnih koncesija, kopanje ograničeno na 40 godina

Autor: Marija Brnić , 11. siječanj 2013. u 19:30
Za istraživanje nafte najavljen poseban zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika

Glavna novina zakona je da se uvodi jedan natječaj za istraživanje i dobivanje koncesije za eksploataciju.

Vlada je u četvrtak uputila u hitnu saborsku proceduru dugo očekivani novi Zakon o rudarstvu. Nizom novina, kako je najavio ministar gospodarstva Ivan Vrdovljak, nastojat će se urediti zakonski okvir i poboljšati pravna sigurnost poduzetnika koji ulažu u istraživanje.

Na taj problem su Banske dvore upozoravali i iz Delegacije Europske unije u Hrvatskoj. Zakon se odnosi na energetske mineralne sirovine, odnosno naftu i prirodni plin, kao i na fosilne gorive tvari, te mineralne sirovine za industrijsku preradu i za proizvodnju građevnog materijala, arhitektonsko-građevni kamen i mineralne sirovine kovina. No, područje nafte i plina detaljnije će se definirati i brojčano izraziti kroz poseban zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. Taj propis Ministarstvo gospodarstvo priprema i uskoro bi, vjerojatno već u veljači, trebao biti usvojen i upućen u saborsku proceduru.Glavna novina Zakona o rudarstvu je da se uvodi jedan javni natječaj za istraživanje mineralnih sirovina i dobivanje koncesije za eksploataciju. Time se uklanja rizik kojega su imali poduzetnici koji su dosad dobivali odobrenje za istraživanje. Nakon istraživanja, koja od njih zahtijevaju milijunska ulaganja, za isto su eksploatacijsko polje potom du morali ići na natječaj s ostalim konkurentima, bez ikakve sigurnosti da će povratiti svoja ulaganja.

Ta se nelogičnost, kako ističu u Vladi, ispravlja i novim zakonom rudarskim tvrtkama koje ulažu u istraživanje mineralnih sirovina daje sigurnost da će za utvrđene rezerve dobiti i koncesiju za eksploataciju. Novost je i da se za razliku od dosadašnje prakse i nerijetko neograničenih koncesija vijek eksploatacije nalazišta ograničava na najviše 40 godina. To će uključivati i obvezu sanacije otkopanih prostora, što su koncesionari u dosadašnjoj praksi u pravilu nastojali izbjeći. Po novom zakonu nalaže se tako da koncesionar prije potpisivanja ugovora nadležnom tijelu za rudarstvo mora dostaviti i jamstvo za troškove sanacije. Detaljno su propisani i rokovi u kojima se trebaju poduzimati pojedine aktivnosti na pripremi eksploatacije, kao i stroža pravila o raskidu ugovora o koncesiji u slučaju kada koncesionar ne eksploatira sirovinu. Ono što ostaje glavna nepoznanica su nove rudne rente. One, naime, nisu kao dosad, utvrđene samim zakonom, nego će visina godišnje naknade za koncesiju biti utvrđena posebnom uredbom. Uredba bi trebala biti donijeta kroz tri mjeseca, a neslužbeno iz Vlade uvjeravaju kako ona neće biti viša, ali će, tvrde, zbog bolje kontrole, u proračun države i lokalnih samouprava, biti ubiran viši iznos od rente.

Još malo pa nestalo

Očekuje se grabež investitora

Stupanjem na snagu novog Zakona o rudarstvu u Vladi očekuju i povećanje interesa ulagača za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina te veći broj koncesija. Do kraja prošle godine u Hrvatskoj je ukupno bilo odobreno 668 eksploatacijskih polja, od čega njih 261 iz nadležnosti Ministarstva gospodarstva, a ostale su iz nadležnosti ureda državne uprave u lokalnim jedinicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close