Nema dokaza da će koronavirus nestati kad zatopli

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. ožujak 2020. u 09:33
Foto: Getty Images

Prema kineskoj studiji Sveučilišta Sun Yat-sen, koja još mora proći recenziju, određena temperatura pogoduje širenju koronavirusa, prenio je South China Morning Post.

Hoće li koronavirus nestati čim zatopli ili će se barem širenje tog virusa znatno usporiti zasad ni svjetski i domaći znanstvenici sa sigurnošću ne znaju, piše u četvrtak Večernji list.

Štoviše većina ih ističe da se nadaju da će se s pojavom proljeća virus početi ponašati kao sezonska gripa, ali nitko ne istrčava s decidiranim izjavama da će se to doista i dogoditi, navodi dnevnik.

Podsjećaju da je u afričkoj državi Burkini Faso, u kojoj je temperatura 36 stupnjeva Celzijevih, zaražen bračni par koji se nedavno vratio iz Francuske, a slučajevi zaraze zabilježeni su i u Kongu, Nigeriji, Kamerunu, Senegalu, Togu, u kojima je temperatura zraka do 34 stupnja.

Australija s temperaturom većom od 20 stupnjeva Celzijevih ima 127 zaraženih, ali čini se zasad da i oni imaju uvezene pacijente s koronavirusom ili one koji su s njima kontaktirali. Bahrein u jugozapadnoj Aziji ima 112 zaraženih, a tamo je trenutačno temperatura zraka 24 stupnja. Stoga ne čudi što se i rijetke postojeće znanstvene studije razilaze oko toga hoće li toplije vrijeme utjecati na nestajanje koronavirusa o kojem se još ne zna dovoljno.

Prema kineskoj studiji Sveučilišta Sun Yat-sen, koja još mora proći recenziju, određena temperatura pogoduje širenju koronavirusa, prenio je South China Morning Post.

No, druga studija, u koju je bio uključen i epidemiolog Marc Lipsitch sa Sveučilišta Harvard, navodi da je širenje koronavirusa moguće i u područjima s različitom količinom vlage u zraku.

I Mike Ryan, šef odjela za hitne situacije pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, izjavio je da se javnost pretjerano ne nada da će epidemija nestati automatski s dolaskom ljeta, donosi Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close