Marić: Moguće je skraćivanje radnog tjedna zbog koronavirusa

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2020. u 08:52
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Što se tiče poduzetnika, njima je najbitnije osiguranje likvidnosti.

Zdravko Marić gostovao je jučer na RTL-u gdje je govorio o odgovorima na gospodarsku krizu koju bi mogao izazvati koronavirus.

“Razumijem i shvaćam, ali uz dužno poštovanje, mislim da su trenuci za konstruktivne kritike, da sve glave stavimo na skup, a to je poruka današnjeg sastanka. Mislim da je na vrijeme pokrenut dijalog”, rekao je u RTL Direktu ministar financija Zdravko Marić.

“Sve što stožer radi je u okviru postojećih sredstava. Situacija je ozbiljna, ali u ovom trenutku, temeljem svih parametara, nije se dogodilo ništa što bi inzistiralo ekstremnu mjeru. Nulti cilj je zdravlje ljudi, a prvi cilj očuvanje radnih mjesta i likvidnost poduzetnika”, ističe Marić.

“Prije godinu i nešto smo krenuli u širenje neoporezivih primitaka, u međuvremenu je pet milijardi kuna isplaćeno građanima. Mi smo puno prije krize napravili nešto da poslodavci mogu više isplaćivati svojim radnicima”, kazao je Marić.

Što se tiče poduzetnika, njima je najbitnije osiguranje likvidnosti.

“Dva su kraka ili ključa u osiguranju likvidnost. U smislu davanja država, gdje će država dati izravni doprinos, a o modalitetu ćemo još govoriti. Što se tiče osiguranja likvidnosti, s jedne strane imamo i HBOR, koji ima dovoljno novca, a kroz HBOR utječemo i na komercijalne banke”, rekao je Marić.

U Istri se u petak zatvaraju škole pa se postavljanja pitanje što će biti s roditeljima koji neće moći na posao jer će morati ostati kod kuće s djetetom. “Imali smo sličnu temu prije par mjeseci i tada smo se kao roditelji na ovaj ili onaj način morali snalaziti”, rekao je Marić aludirajući na štrajk prosvjetara.

U javnosti se sve više, kao jedna od mogućih mjera, spominje i skraćivanje radnog tjedna.

“To je jedna od stvari o kojoj možemo razgovarati, ali danas nismo konkretno o tome. Poslodavce prvo brine likvidnost. Iz prizme očuvanja radnog mjesta, skraćivanje radnog vremena bi bilo moguće u nekom sljedećem koraku, ako bi se stvari dodatno zakomplicirale”, kaže Marić.

Komentirajte prvi

New Report

Close