‘Neki su politikom cijena pridonijeli bujanju inflacije’

Autor: Poslovni dnevnik , 13. prosinac 2022. u 22:00
Premijer Andrej Plenković na konferenciji The Economista aktualnu 2022. nazvao je ‘godinom isporuke’/MARKO LUKUNIć/PIXSELL

Premijer je aktualnu 2022. nazvao je “godinom isporuke” s projektima na kojima se radilo godinama, referiravši se na uvođenje eura, zeleno svjetlo za Schengen, dovršetak Pelješkog mosta te koridor 5c.

Hrvatska je “jedina zemlja dosad” koja će isti dan ući u europodručje i šengenski prostor, rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji The Economista Svijet u 2023.”

Aktualnu 2022. nazvao je “godinom isporuke” s projektima na kojima se radilo godinama, referiravši se na uvođenje eura, zeleno svjetlo za Schengen, dovršetak Pelješkog mosta te koridor 5c.

Smatra da je ulazak u eurozonu i Schengen realizacija strateških ciljeva, s transformativnim učinkom i koristima za građane i gospodarstvo. Pritom je izdvojio prijevoznike koji više neće morati čekati satima na granici sa Slovenijom što će im smanjiti troškove poslovanja, kao i činjenicu da 75 svih turista koji ljetuju u Hrvatskoj stiže iz članica šengenskog prostora.

Osvrnuo se na dodatni porez na dobit rekavši da se s njim pogodilo. Rekao je da ima aktera koji su politikom cijena, a da nisu trebali, pridonijeli rastu inflacije. “To je činjenica. To mi svi znamo.

Ako mi smanjujemo stope PDV-a s 25 na 13 posto, s 13 na pet ili čak uvodimo nultu stopu, a odjednom neki proizvodi i unatoč tome na policama koštaju nenormalno više. Onda znači da netko koristi tu situaciju na način da sebi stekne profit”, rekao je šef Vlade, dodajući da to može razumjeti jer živimo u kapitalizmu.

Istaknuo je, međutim, ograničene cijene struje i plina, kao i benzin i dizel, oko dvije kune jeftiniji po litri no što bi to bilo na tržišnoj razini.

”Nije se to dogodilo po Duhu Svetom, nego je Vlada adekvatno reagirala, a za paket reakcije, vrijedan 26 milijardi kuna, negdje se sredstva moraju namaknuti”, poručio je. Porez na ekstra profite vidi kao “doprinos solidarnosti” koji će platiti oko 200 najsnažnijih tvrtki u vremenu dok mnogi u Hrvatskoj žive na rubu siromaštva.

Komentirajte prvi

New Report

Close