Nek’ i ministri svaki dan pješače 10 kilometara i onda donose odluke

Autor: Agencija VLM , 03. listopad 2012. u 11:46
Ilustracija / PXL

Kakvo je to poskupljenje, 
zar je normalno da nam prijevoz poskupi čak 150 posto? – pita ogorčeni roditelj

– Nakon što je zagorskim srednjoškolcima koji do svojih škola imaju više od pet kilometara od 1. listopada omogućen besplatan prijevoz, javljaju nam se i roditelji učenika osnovnih škola koji do svojih škola imaju manje od pet kilometara za više razrede, odnosno tri kilometra za niže razrede. Roditelj iz Plemenščine čije dijete, učenik šestog razreda, mora svakodnevno putovati u Pregradu, požalio nam se da mu je ove godine cijena mjesečne karte u odnosu na lani porasla čak 150 posto. Doduše, kaže nam roditelj čije dijete ima nešto više od tri kilometra do škole, iznos nije velik, riječ je o “udaru na njegov džep” s dosadašnjih 20 na 50 kuna, no iz dana u dan cijene nemilosrdno skaču, a ljudi sve manje zarađuju, ako su uopće i ostali raditi u ovoj krizi.

Ni nogostupa, ni rasvjete…

– Znam da je država propisala tko ima pravo na besplatan prijevoz, a tko ne. Ali oni koji donose takve odluke sigurno ne znaju da naša djeca ovdje u Zagorju do svojih škola nemaju ni nogostupe, ni rasvjete. Često odlaze u školu ili dolaze kući i po mrklom mraku. Nek’ i ministri, kao naša djeca, svaki dan pješače pet kilometara u školu, pa onda još pet nazad, pa sigurno neće donositi takve odluke! Pitam i zar je normalno poskupljenje od čak 150 posto. Pa gdje toga ima? Nekim je roditeljima i 50 kuna, naročito ako imaju više djece, veliki novac – požalio se roditelj. U Županiji su rekli da je u konkretnom slučaju riječ o prijevozu koji se organizira prema državnom pedagoškom standardu, a ne prema zakonu.

– Osnivač nije dužan taj prijevoz organizirati i plaćati, no s obzirom na želju za što većom sigurnošću djece, Županija je odlučila da i taj prijevoz organizira i da ga većim dijelom i plaća. Sada za takav prijevoz po učeniku plaćamo oko 90 kuna, a razliku od 50 kuna trebali bi platiti roditelji, odnosno grad ili općina.

Tražili i puno više

Prijevoznici su inače za taj prijevoz po učeniku tražili i puno veću cijenu zbog poskupljenja goriva, osiguranja, potrošnog materijala i sl. što mi nismo mogli prihvatiti. Kroz pregovore uspjelo se dogovoriti da to bude oko 140 kuna. Da se nismo s njihovim zahtjevom složili, odbili bi izvršavanje tog prijevoza, što nam također nije bilo prihvatljivo – rekli su nam u Županiji te dodali da se oni roditelji kojima je i 50 kuna prevelik iznos mogu obratiti za pomoć svom gradu ili općini.

Komentirajte prvi

New Report

Close