‘Necijepljeni ugrožavaju druge i uzimaju im njihovo pravo na liječenje, imamo kolateralne žrtve’

Autor: Poslovni.hr , 22. studeni 2021. u 08:29
Foto: Zeljko Hladika/Pixsell

Udio necijepljenih među preminulima je od 80 do gotovo 90 posto.

Točno je da zaštita od cjepiva pada nakon pet-šest mjeseci, ali to ni najmanje ne može biti razlog za relativiziranje važnosti cijepljenja jer cjepivo je i dalje najbolja obrana od koronavirusa SARS-CoV-2. Upravo zato što se pokazalo da i cijepljene osobe mogu dobiti COVID-19 i prenositi ga dalje a da sami vrlo često nemaju nikakve simptome, važno je da se i oni, kao i svi, pridržavaju epidemioloških mjera – da nose zaštitne maske, provjetravaju prostorije i peru ruke. Također, cijepljeni koji se zaraze u golemoj većini ne završavaju zbog toga u bolnici.

Oni kojima se to ipak dogodi pa dospiju među najteže bolesnike ili čak preminu visoke su životne dobi, dokazuju bolničke statistike, ili su otprije već imali oslabljen imunitet i komorbiditete, a to ujedno i najzornije pokazuje koliko je hrvatski zdravstveni sustav opterećen COVID bolesnicima i koliko su zbog toga oboljeli od svih drugih bolesti zakinuti.

– Liječnici i medicinsko osoblje koji rade s COVID pacijentima ne rade drugi posao i to je najveći moralni problem. Necijepljeni svojim pravom na necijepljenje ugrožavaju druge i uzimaju im njihovo pravo na liječenje, imamo kolateralne žrtve – ustvrdio je prof. Bruno Baršić, voditelj kriznog stožera KB-a Dubrava. Uz napomenu da se podaci mijenjaju iz sata u sat, mi smo stanje s COVID bolesnicima u većini bolnica u Hrvatskoj zabilježili za petak prijepodne.

Kad smo podvukli crtu, zaključili smo da se udio necijepljenih među COVID pacijentima u svima kreće od 70 posto naviše, a udio necijepljenih među preminulima od 80 do gotovo 90 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close