Ne naplaćujemo članarinu, a želimo ući GSV i boriti se za mikro i male poduzetnike

Autor: Marija Brnić , 09. travanj 2020. u 09:50
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jedno od pitanja oko kojega su u on-line anketi koju su proveli među više od 2 tisuće ispitanika stekli visoko suglasje je i teritorijalni preustroj, koje smatra nužnim pokrenuti 97% anketiranih poduzetnika. Od toga ih 75% drži da bi Hrvatska trebala bi mati 4 do 5 županija i između 100 i 200 gradova.

Glas poduzetnika, koji se pojavio s koronavirusom kao inicijativa, objavio je da se registrirao kao udruga i u pet dana broji 4 tisuće članova. Za očekivati je da će, kako i kod pridruživanja inicijativi, eksponencijalno rasti broj članova, budući da ova udruga, za razliku od postojećih komorskih i drugih udruženja, neće naplaćivati članarine. Financirat će se, kako najavljuju, iz donacija i projekata.
Ulazak u GSV im je dugoročan cilj, no predsjednik Udruge Hrvoje Bujas ističe da cilj nije biti konkurencija HUP-u, nego drži da se nadopunjuju, budući da HUP predstavlja uglavnom velike tvrtke, a Glas poduzetnika bio bi reprezentativni predstavnik mikro i malih poduzetnika.

“Udruženja poput Glasa Poduzetnika postoje u svim velikim ekonomijama – u Sjedinjenim Američkim Državama već 80 godina postoji National Small Business Association (NSBA), u Njemačkoj postoji Verband der Gründer und Selbstständigen Deutschland (VGSD) i te organizacije imaju desetke tisuća članova”, ističe Bujas.
Udruga u narednom razdoblju namjerava aktivnosti oko vladinih mjera za pomoć gospodarstvu usmjeriti u četiri pravca – zahtjevu prema bankama i leasing kućama za zamrzavanje kredita i kamata na rok od 12 mjeseci, zahtjevu gradovima i općinama za otpis najamnina i komunalnih naknada, ukidanje parafiskalnih nameta koje najavljuje Vlada te podršku članovima i Vladi u provedbi mjera i rješavanju otvorenih pitanja.
Jedno od pitanja oko kojega su u on-line anketi koju su proveli među više od 2 tisuće ispitanika stekli visoko suglasje je i teritorijalni preustroj, koje smatra nužnim pokrenuti 97% anketiranih poduzetnika. Od toga ih 75% drži da bi Hrvatska trebala bi mati 4 do 5 županija i između 100 i 200 gradova. Osim toga, 82% anketiranih smatra da turističke zajednice nemaju nikakvu funkciju, te da ih država treba ukinuti, što će također biti jedna od inicijativa Glasa poduzetnika, da se na razini Vlade i javnosti razmotri optimiziranje tog sustava.

Komentari (1)
Pogledajte sve

bravo!

nadam se da ćete uspjeti u svojim ciljevima.

Vi ste jedina nada da nas ne upropasti sprega sindikata i velikih tvrtki.

New Report

Close