Ne ispuni li obećano, izgubit ćemo 10 mlrd. kuna godišnje

Autor: Bernard Ivezić, Božica Babić, Lidija Kiseljak/VL, Suzana Varošanec , 17. ožujak 2016. u 13:28
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Na skupu u HGK premijer najavio smanjenje parafiskalnih nameta za 330 milijuna kuna, promjene u pravosuđu, ubrzavanje izdavanja građevinskih dozvola…

Nakon što smo donijeli proračun, slijede reforme, kojima je uz ostalo cilj popraviti poduzetničku klimu, poručio je premijer Tihomir Orešković na skupu o Poslovnoj klimi u zemlji održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori obraćajući se okupljenim gospodarstvenicima.

"Dolazim iz realnog sektora pa znam što koči rad poduzetnicima i ulagačima. Stoga ćemo, primjerice, smanjiti parafiskalne namete za 0,1% BDP-a, odnosno oko 330 milijuna kuna, napraviti promjene u pravosuđu kroz usklađenje sudske prakse i skraćivanje sporova, ubrzavanje izdavanja građevinskih dozvola sređivanjem katastra i zemljišnih knjiga u ovoj godini do promjena u javnoj upravi te osnivanju fonda u kojem će malim i srednjim poduzetnicima biti dostupno oko 500 milijuna eura", najavio je premijer. Slične probleme uočava godinama i najveći broj poduzetnika, a apostrofirali su poreznu politiku, pravnu nesigurnost, prevelik broj neporeznih davanja, javnu upravu, pravosuđe.

 

Kos

Zapravo nam više i ne preostaje ništa drugo nego – čekati i vjerovati. Sve smo isprobali i došli smo do dna.

Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača, potvrdio je da slične probleme osjećaju i ulagači, s naglaskom na poreze i pravnu nesigurnost. No izdvojio je i probleme vezane za lokalne jedinice, jer često one ne slijede politiku Vlade. Radi uklanjanja nekih prepreka HGK je već poduzeo neke mjere, među ostalim, rješavanje trgovačkih sporova na njihovoj arbitraži u tri mjeseca. Pojačat će i predstavništva diljem svijeta, na čemu rade u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova, pa se već u lipnju otvara u Šangaju, te se vraća ono u Sarajevu i Beogradu. Predsjednik HGK Luka Burilović predstavio je preporuke koje su napravljene u suradnji s Njemačkom, Austrijskom i Švicarskom komorom: napraviti klimu koja pogoduje investicijama i poduzetništvu, jačanje pravne sigurnosti, učinkovitija javna uprava, povećanje transparetnosti javne, državne i regionalne uprave, reforme u poreznom sustavu, saniranje javnog proračuna te jača povezanost s praksom u obrazovnom sustavu.

 

Roglić

Vjerujem premijeru, ali ne vjerujem HGK, kroz koju se ne može postići učinkovitost na planu reformi.

O obećanjima iznesenim u Komori poduzetnici koje smo anketirali imaju, međutim, oprečne stavove. Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana, najvećeg hrvatskog softverskog izvoznika i predsjednik udruženja za IT pri HGK, ugodno iznenađen nastupom navodi da je premijer prema gospodarstvenicima nastupio bez politikanstva. "Obratio nam se kao čovjek iz industrije kojem je jasno u kakvom je stanju gospodarstvo i nije skrivao da se iz budžeta ne vide reforme. Ako ništa drugo, najava rezanja šume parafiskalnih nameta pravi je korak", kaže Dujmović napominjući kako softverska industrija željno iščekuje ukidanje danka HTZ-u. Petar Lovrić iz HUP-a posebno pozdravlja Vladinu najavu osnivanja fonda u kojem će malim i srednjim poduztenicima biti dostupno oko 500 milijuna eura jer će on najviše pomoći cijeloj državi da povučemo 1,2 milijarde eura godišnje iz fondova EU koji su na dispoziciji Hrvatskoj.

 

500milijuna

eura bit će u novom fondu za male i srednje poduzetnike

"Često poduzetnik sam ne može osigurati svoje učešće za sudjelovanje s projektima za EU financiranje, pa bi ovo moglo biti napokon sretno rješenje za cijelu državu. Imamo podatke da je u Marasovu Ministarstvu poduzetništva odbijeno oko 20% projekata na zaprimanju, 50% na administrativnim preprekama i 30% u vrednovanju projekata", kaže Lovrić. "To je suludo kad se zna činjenica da je najveći dio projekata poduzetnicima vodila i pisala projekte jedna 'država' – to su županijske razvojne agencije, a druga 'država' – Ministarstvo poduzetništva, ih odbijalo. Budite sigurni da se u 2017. nijedan mali i srednji poduzetnik neće htjeli javiti na natječaje ako premijer Orešković ne ispuni najavljeno pojednostavljenje procedura i ustojavanje Fonda za jeftiniji izvor financiranja učešća, što bi značilo da bi nam godišnje propadalo po 10-ak milijardi kuna", upozorava Lovrić. Vlasnik Orbica Branko Roglić nije optimist.

 

Dujmović

Premijer nije skrivao da se iz budžeta ne vide reforme. Najava rezanja šume parafiskalnih nameta pravi je korak.

"Vjerujem premijeru, ali ne vjerujem Hrvatskoj gospodarskoj komori, kroz koju se kao nereformiranu instituciju ne može postići učinkovitost na planu reformi. HGK je nastavak razvoja socijalizma u Hrvatskoj. To je prototip socijalističkog vladanja i upravljanja gospodarstvom. Očekivali smo restruriranje Komore, koje je trebalo početi prije dvije godine  dolaskom Burilovića za predsjednika, ali rezultat je izostao. Što će reformirati ljudi koji sjede u Komori, njih oko 450, a trebalo bi ih biti 70-ak koji bi se bavili prezentacijom globalnog gospodarstva?", rezolutan je Roglić.  Tatjana Kos, direktorica Ere, vjeruje premijeru: "Zapravo nam ne preostaje ništa drugo nego – čekati i vjerovati. Sve smo isprobali i došli smo do dna".

Komentari (3)
Pogledajte sve

ne ispuni li obećano, Tim se vraća na svoj posao, a mi ćemo i dalje čekati good,good, good, Godota i pomalo vraćati dugove

Uvik mogu posudit 100 miljardi kuna ko bivsa klika.Doduse ne mogu izmislit razdjelnike,energetske certifikate i ostale šarene laže jer je to vec izmisljeno.

Ne ispunite li obećanja, lijepo se pozdravite i idite ……

I molimo Boga za uspješnu turističku sezonu…!

New Report

Close