Ne dopuštamo da netko sav naš minuli rad olako kompromitira

Autor: Darko Bičak , 13. listopad 2014. u 22:00
Eduard Vivoda, član Uprave riječke tvrtke Riteh

Iako su u zadatom roku napravljene sve tražene izmjene, tvrtka je svejedno kažnjena i javno prozvana.

Riječka tvrtka Riteh, koja se bavi energetskom učinkovitošću, certificiranjem zgrada, projektiranjem i nadzorom gradnje, našla se nedavno u središtu skandala nakon što ju je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja stavilo na "listu srama" zbog jednog njihovog energetskog certifikata koji je proglašen nevažećim . O čemu se u konkretnom slučaju radilo i s kakvim izazovima se susreću tvrtke iz ovog setkora, razgovaramo s Eduardom Vivodom, članom Uprave Riteha. 

U čemu je najveći problem oko priznavanja energetskih certifikata kod tvrtki iz vašeg sektora? 
Ukoliko se lista objavljivala na internetskim stranicama Ministarstva, onda je objava morala biti cjelovita u svakom smislu. Ministarstvo nije smjelo objaviti listu dok za svaku ovlaštenu osobu nije pregledan barem jedan energetski certifikat. Također, trebao je stajati i podatak kako je tvrtka Riteh temeljem navedenog rješenja i zakonskih odredbi izradila ispravke energetskog certifikata prema rješenju Instituta Hrvoje Požar, te ga dostavila u Ministarstvo dana 30. srpnja 2014. godine, sve u roku i u skladu sa zakonom. Međutim, taj podatak nije objavljen. Naglašavam da je izračun energetskog razreda i proračun ušteda bio točan, klijent nije bio oštećen, a napravljene izmjene u samom izvješću bile su administrativne i bez utjecaja na energetski razred zgrade.Također, ovime je vlasnik nekretnine doveden u zabludu da njegova zgrada sada više nema pravovaljan energetski certifikat, iako je čak i prvotni izračun energetskog razreda bio točan. 

Tko je glavni krivac ili krivci za ovakve situacije?
Javna objava nevažećih certifikata, gdje se od cijele Hrvatske nalaze samo Riteh i još dva certifikatora, isključivo iz Primorsko-goranske županije, je tendenciozna, nepotpuna i nevjerodostojna. Javnom objavom napravljena je velika šteta za te tri tvrtke, jer su stavljene na "stup srama" kao nekompetentne i nevjerodostojne. Time se direktno utječe na tržišni status i mogućnost ravnopravne tržišne utakmice, a bez da su svim certifikatorima pregledali barem jedan energetski certifikat. Pitanja koja je naš odvjetnik postavio Ministarstvu su: koji statistički model je primjenjivan prilikom odabira uzorka društva koja su nadzirana; zašto Ministarstvo nije postupilo po odredbi čl.25.st.3. Pravilnika da za svaku ovlaštenu osobu odabere najmanje jedan slučajno odabrani energetski certifikat, daje ga ovlaštenoj osobi na kontrolu i onda objavi listu; kako je Ministarstvo odlučilo kontrolirati baš Riteh i koliko kontrola je do sada provedeno u Hrvatskoj. Također, upitno je temeljem kojih odredbi je Ministarstvo ustrojilo "listu srama", javno objavilo podatke o nevažećim energetskim certifikatima za samo tri tvrtke i koji državni službenik je to naložio. To su pitanja na koja čekamo odgovor, onda će se znati krivac, je li sve bilo transparentno, prema Zakonu i je li odabir bio slučajan.

Što se prema vašem mišljenu može učiniti da se to poboljša? 
Ministarstvo zbog vjerodostojnosti i kompletnosti mora povući objavu liste nevažećih certifikata dok svim firmama ne pregleda barem jedan energetski certifikat. Ovako su objavljene firme stavljene u neravnopravan tržišni položaj u odnosu na one kojima kontrola uopće nije napravljena. Ako se onda objavi lista na temelju zakonske odredbe, potrebno je da objava bude cjelovita, pruži informaciju je li tvrtka napravila ispravke energetskog certifikata i je li on sada važeći ili vlasnik zgrade mora angažirati drugi firmu da napravi energetski certifikat.

Postoji li zbog postojeće prakse razlika između malih i većih tvrtki koje se bave certificiranjem?
Male tvrtke s dvoje do troje zaposlenih uglavnom rade stanove i kuće do 400 četvornih metara. Riteh je ovlašten i radi energetske preglede i certifikate od 2010. godine. Ne možemo dopustiti da naš minuli rad i ulaganja u stjecanje znanja netko olako kompromitira, te ćemo ukoliko se objava ne makne, zbog izgubljene dobiti pokrenuti sudski postupak za naknadu štete. Za razliku od većine tvrtki otvorenih u posljednje dvije godine za poslove certificiranja, Ritehovih pet godina djelovanja na tržištu energetske učinkovitosti i certificiranja, jamstvo su kvalitete našim klijentima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close