Građanima pada životni standard: U Hrvatskoj nužan rast plaća i mirovina

Autor: Poslovni dnevnik , 26. siječanj 2023. u 10:03
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca Hrvoje Stojić je rekao da su članice HUP-a zaposlenicima lani u prosjeku podignule primanja iznad razine inflacije.

U zadnje vrijeme vide se signali stabilizacije inflacije, uslijed određenog pada cijena struje i plina, no cijene su i dalje visoke, a građanima pada životni standard zbog čega je nužan rast plaća i mirovina.

Dio je to zaključaka sudionika jučerašnje “Eurotribine – perspektive i izazovi” održane u Zagrebu. Dok je šef Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ponovio kako je subjektivna inflacija, onu koju osjeća većina kućanstava, bitno je veća od službene statistike te da je nužan rast plaća, glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca Hrvoje Stojić je rekao da su članice HUP-a zaposlenicima lani u prosjeku podignule primanja iznad razine inflacije.

On napominje kako će gospodarstvo eurozone u 2023. doživjeti određeno snažno usporavanje, pri čemu će doći do “hlađenja” agregatne potražnje, ali dodaje da bi inflacija mogla biti i do dva postotna boda niža u odnosu na procjene s kraja 2022.

Smatra da bi zbog blage zime Europa mogla izbjeći recesiju u 2023., ali i da postoji opcija da se ona naprosto “odgodi” za drugu polovinu ove ili iduću godinu. Profesorica Ekonomskog fakulteta Marijana Ivanov upozorava da inflacija smanjuje realnu vrijednost svega što posjedujemo.

No, pozitivno je što u gospodarstvu još ne postoje rizici od rasta nezaposlenosti. “Građanima se smanjuje životni standard, no ipak nekako preživljavamo, unatoč svim izazovima”, rekla je.

Komentirajte prvi

New Report

Close