Natječaj za istraživanje Jadrana pripremit će Britanci

Autor: Marija Brnić , 12. siječanj 2014. u 22:00
Završetak snimanja što ga obavlja norveški Spectrum očekuje se potkraj siječnja/Duško Marušić/PIXSELL

Preostale dvije ponude otpale su jer zajednice ponuditelja nisu priložile dokumente o nekažnjavanju i dokaze o plaćenim porezima i doprinosima.

Dok norveška tvrtka Spectrum još obavlja snimanja u Jadranu, Ministarstvo gospodarstva uskoro će sklopiti ugovor sa savjetnikom za pripremu i provedbu natječaja za istraživanje i eksploataciju podzemlja Jadrana, a prema podacima kojima raspolaže Poslovni dnevnik, savjetnik će biti ugledna britanska konzultantska kuća IHS Global. 

Ugovor za tjedan dana
Njihova ponuda, naime, jedina od triju pristiglih ispunjava sve tražene propozicije javnoga natječaja provedenog u prosincu. Ponude su uz IHS Global dostavile još dvije zajednice ponuditelja. Prva su zajednica bili odvjetnički uredi Željka Velić-Dvorščak i partneri iz Zagreba i Karanović&Nikolić iz Srbije te stručnjaci za naftu i plin Stevo Kolundžić i Igor Dekanić.

Druga zajednička ponuda stigla je iz pravno-financijske konzultantske kuće Greenberg Traurig Mahera i još sedam američkih konzultanata i energetskih stručnjaka (Kenneth Minesinger, Ashley Brown, William Garner, Jude Kearney, Danielle S. Kemp, Vicky McPherson i Patrick Pope). Obje ponude, međutim, nisu imale priložene dokumente o nekažnjavanju za sve članove zajednice. Usto, u oba slučaja nisu dostavljeni dokazi o plaćenim dospjelim poreznim obvezama i doprinosima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. IHS Global time je ostao jedini natjecatelj u igri: ispunio je sve natječajne uvjete, ima i potrebno iskustvo u poslovima pripreme i provođenja natječaja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, a njegova ponuda je zadovoljavajuća i u pogledu cijene. Najviša cijena koju je država bila spremna platiti za ovaj posao je pet milijuna kuna bez PDV-a, a IHS Global ponudio je svoju uslugu za 4,37 milijuna kuna bez PDV-a.

Prema natječaju Ministarstva gospodarstva, savjetniku neće biti plaćan predujam, a naknada će mu se plaćati nakon izvršenja usluge. Ministarstvo gospodarstva od IHS Globala očekuje primarno da mu izradi model natjecanja i ugovaranja s ulagačima u istraživanje i eksploataciju nafte i plina, polazeći od fiskalnih parametara koji su optimalni za državu. Od njega se očekuje i da predloži kriterije evaluacije, savjetuje pri ocjenjivanju i odabiru investitora te sudjeluje i u pregovorima sa zainteresiranim ulagačima. Sve te aktivnosti potom bi trebale biti obavljene u 13 mjeseci, a ugovor s IHS Globalom bit će, kako nam je potvrđeno u Ministarstvu gospodarstva, sklopljen za tjedan dana jer još teče rok mirovanja. 

Natječaj u dugom tromjesečju 
Što se Spectruma tiče, u Ministarstvu ističu kako konačni završetak snimanja u Jadranu očekuju potkraj siječnja, nakon čega će uslijediti obrada podataka i izrada dokumentacije koja će se nuditi naftnim kompanijama zaintresiranima za istraživanje u Jadranu. Plan je Ministarstva bio da se prvi međunarodni natječaj za koncesije objavi u drugom tromjesečju 2014. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

baš me čudi da odavno nije bilo natječaja za konzultante.
dajte nam podatke koliko su kukurikavci potrošili na konzultante do sada.pelješki most su mogli napraviti za tu lovu.

New Report

Close