Nastavljaju ulagati u zelenu energiju

Autor: Marta Duić , 24. rujan 2015. u 22:00
Petina novca za energetsku obnovu nestambenih zgrada završila u Virovitičko-podravskoj županiji

Potkraj idućeg mjeseca očekuje se završetak radova na visećoj solarnoj elektrani, čija će se energija koristiti u poljoprivredi, a sav višak ići će školama.

Virovitičko-podravska županija nastavlja ulaganje u energetsku učinkovitost: uz elektrane u Crncu i Orahovici, u tijeku su radovi na čak pet elektrana iz obnovljivih izvora energije.

Potkraj idućeg mjeseca očekuje se završetak radova na visećoj solarnoj elektrani, koja je spojila obnovljive izvore energije, poljoprivredu i edukaciju. Energija proizvedena u elektrani jačine 500 kilovata bit će upotrijebljena za sustav kojim će se poljoprivredno zemljište od 2,5 hektara navodnjavati, a sav višak proizvedene energije koristit će se za osnovne i srednje škole. Potkraj godine kreće s radom i elektrana 500 kilovata snage u Voćinu, kongeneracijsko postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije na šumsku biomasu.

Tijekom 2016. planiran je završetak radova i početak proizvodnje još dviju elektrana, na drvnu biomasu u Virovitici te bioplinska elektrana u Slatini. Uz te elektrane ukupne vrijednosti oko 160 milijuna kuna, u Virovitičko-podravskoj županiji kreće i 10 milijuna kuna vrijedan projekt postavljanja solarnih ploča na krovove devet škola ukupne snage 750 kilovata, a planiraju i gradnju 200 solarnih sušnica duhana u vrijednosti od sedam milijuna kuna. Do sredine iduće godine snaga obnovljive energije iz prirodnih izvora na području Virovitičko-podravske županije iznosit će 6 megavata.

Preko Agencije za regionalni razvoj VIDRA aktivni su i po pitanju energetskih projekata, naime Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Virovitičko-podravskoj županiji 18,1 milijun kuna od ukupno odobrenih 85 milijuna kuna za sufinanciranje energetske obnove nestambenih zgrada. Time je u Virovitičku županiju stigla petina sredstava, po čemu je rekorder u Hrvatskoj. Odobreno je sufinanciranje 17 od 22 prijavljena projekta, a nakon realizacije projekata očekuju se godišnje uštede od dva do tri milijuna kuna.

"Uz brojne druge projekte energetske učinkovitosti, uspjeli smo realizirati i sedam elektrana koristeći alternativne izvore energije. Naši gospodarstvenici, škole i institucije više nisu samo potrošači, već tu proizvedenu energiju mogu dalje prodavati, čime značajno smanjuju svoje troškove, a sredstva mogu usmjeriti na nove investicije i daljnji razvoj. Svakako ćemo nastaviti ovakva ulaganja", poručio je župan Tomislav Tolušić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close