Nastavljaju se velika ulaganja u zdravstveni sektor i obrazovanje

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2019. u 10:47
Energetska obnova škola, nova vozila Hitne pomoći i novi uređaj u Koprivnici

Čak 10,5 mil. kuna uloženo je u uređenje škola, sufinancira se prijevoz učenika, a osiguran je i najveći broj stipendija dosad.

Jedan od prioriteta Koprivničko-križevačke županije, definiran u Županijskoj razvojnoj strategiji, je kontinuirano ulaganje u obrazovanje koje je nastavljeno i 2018. godine.

Čak 10,5 milijuna kuna uloženo je u uređenje škola, a pri tome treba izdvojiti dva kapitalna projekta energetskih obnova. Riječ je o energetskim osnovnim školama u Virju i Drnju, projekti su vrijedni 9 milijuna kuna, a u obje će se škole postići ušteda na grijanju od 70 posto. S obzirom na to da je Županija prepoznala važnost ulaganja u energetsku učinkovitost, potpisani su i novi ugovori za izradu glavnih projekata energetske obnove škola u Novigradu Podravskom, Ferdinandovcu, Đelekovcu i Velikom Pogancu.

Osim što se radi na poboljšavanju materijalnih uvjeta u školama, Županija nastavlja i sa sufinanciranjem prijevoza učenika te s projektima pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju, besplatne školske prehrane za učenike slabijeg imovnog stanja, Školske sheme i Školskog mednog dana. Također,2018. je osigurano najviše studentskih stipendija dosad, čak 35, među kojima su najzastupljeniji studenti medicine, što je važan doprinos projektu promocije strukovnih zanimanja u sklopu kojeg su održani brojni sastanci s relevantnim dionicima te je pokrenut jedinstveni portal promocije strukovnih zanimanja.

2018. će ipak biti upamćena po ulaganjima u sektor zdravstva, a zahvaljujući zajedničkoj suradnji Županije, ravnatelja koprivničke bolnice i saborskih zastupnika s ministrom zdravstva, u koprivničku je bolnicu stigao dugoočekivani uređaj za magnetnu rezonancu vrijedan 10 milijuna kuna. Ostali kapitalni projekti odnose se na 8 milijuna kuna vrijedan "POZDRAV-Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji" te na projekt dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije u koprivničkoj bolnici vrijedan gotovo 36 milijuna kuna.

S novih osam vozila kompletno smo obnovili vozni park županijskog Zavoda za hitnu medicinu čime će se uvelike podići standard pružanja zdravstvenih usluga. Godina će se pamtiti i po posjetu ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića koji je potvrdio rješavanje jednog od najvažnijih pitanja prometne infrastrukture – nastavak gradnje brze ceste od Križevaca prema Koprivnici.

U 2019. će se krenut s prvom fazom izgradnje te dionice koja ide prema Kloštru Vojakovačkom, a prema planiranoj dinamici ide i gradnja drugog kolosijeka pruge Dugo Selo-Križevci, što je najveći željeznički projekt na razini cijele države. Planovi županije za budućnost odnose se na daljnja ulaganja u zdravstveni i obrazovni sektor, što vide kao najbolje oružje u borbi za bolje demografske pokazatelje i veću kvalitetu života, a s obzirom na to da sljedeću godinu promatraju kao godinu proračunske stabilizacije, ujedno će to biti period za pripremu razvojnih projekata koje će usmjeriti podizanju životnog standarda naših građana.

Komentirajte prvi

New Report

Close