Nastava na daljinu ‘pogurala’ europska ulaganja u digitalizaciju

Autor: Poslovni dnevnik , 24. lipanj 2020. u 21:59
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak/DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL

Na posljednjem sastanku tijekom hrvatskog predsjedanja koje završava idući tjedan među temama su bile i pripreme za narednu akademsku godinu.

Nakon iskustva nastave na daljinu zbog pandemije, sve članice Europske unije puno više ulažu u opremu, edukaciju učitelja i digitalnu transformaciju, rekla je u utorak ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon videokonferencije resornih ministara Unije. Na posljednjem sastanku tijekom hrvatskog predsjedanja koje završava idući tjedan među temama su bile i pripreme za narednu akademsku godinu.

“Planovi za sljedeću godinu svuda puno više uključuju ulaganje u opremu, edukaciju učitelja i digitalnu transformaciju cijelog sustava. To radi i većina drugih država, doslovno sve države, bogate i siromašnije koje računaju na europske fondove, kao što je činila i Hrvatska”, kazala je Divjak.

Tijekom rasprave rečeno je da postupno otvaranje škola nije povećalo širenje koronavirusa, čak niti u Švedskoj koja je odabrala kontroverzni model manjeg strogog socijalnog distanciranja. U zaključcima spomenutog sastanka istaknuto je da je edukacija za nastavnike potrebna u suštinskom smislu jer “naglasak ne smije biti na činjenicama, već na rješavanju problema, na interdisciplinarnom znanju” što, kaže hrvatska ministrica Divjak, “jedino omogućuje neko vjerodostojno vrednovanje u nastavi na daljinu”. Podsjetila je da je Hrvatska za ovu školsku godinu nabavila više od 26.000 prijenosnih računala za nastavnike i više od 90.000 tableta za učenike.

Za iduću je, tvrdi ministrica, pri kraju nabava više od 27.000 prijenosnih računala za nastavnike i više od 100.000 tableta za učenike.

Komentirajte prvi

New Report

Close