Naši su, ali skuplje ih plaćamo: Zašto su hrvatski proizvodi jeftiniji u drugim zemljama?

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2023. u 09:44
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Ovakva usporedba potiče i na razmišljanje o drugim faktorima koji mogu utjecati na cijene proizvoda u Hrvatskoj

Pitanja o jeftinijim cijenama hrvatskih proizvoda u drugim zemljama u odnosu na Hrvatsku nisu nova. Građani već duže vremena izražavaju svoje nezadovoljstvo visokim cijenama osnovnih prehrambenih proizvoda u zemlji. Stalno se postavlja pitanje zašto su proizvodi kao što su voda, sardine, Cedevita, zamrznuti proizvodi, kava, čajevi, gotove juhe, paštete, pureće salame, Lino Lada i drugi proizvodi znatno jeftiniji u drugim zemljama, često i do 50%.

Unatoč tvrdnjama proizvođača da situacija nije takva, usporedne tablice cijena nekih proizvoda u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji jasno pokazuju značajnu razliku. Damir Kristijan Rogina, osoba koja često putuje po Zapadnom Balkanu i državama Europske unije, odlučio je napraviti usporedbu cijena proizvoda na policama trgovina u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji.

Njegova analiza objavljena na Facebook stranici Halo, inspektore ne samo da pokazuje ogromne razlike u cijenama, već i izaziva pitanje zašto su isti proizvodi toliko skuplji u Hrvatskoj. Ova usporedba ukazuje na to da bi niže cijene mogle biti ostvarive i bez intervencije Vlade Republike Hrvatske. Građani se s pravom pitaju zašto moraju plaćati više za proizvode koji su u drugim zemljama znatno jeftiniji.

Osim toga, ovakva usporedba potiče i na razmišljanje o drugim faktorima koji mogu utjecati na cijene proizvoda u Hrvatskoj, kao što su porezi, trošarine, marže trgovaca te općenito ekonomska politika zemlje. Ova analiza može potaknuti javnu raspravu i pritisak na vlasti da poduzmu mjere kako bi smanjile cijene osnovnih životnih potrepština i olakšale teret građanima. U konačnici, transparentnost u vezi s cijenama proizvoda može doprinijeti stvaranju pravednijeg i konkurentnijeg tržišta u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close