Velika šansa za domaću industriju: Zbog niza prednosti takve gradnje, moguće i tri mobilne kuće tjedno

Autor: Suzana Varošanec , 03. ožujak 2023. u 07:00
Foto: pixabay

U drvoprerađivačkom sektoru vide veliku šansu u novom natječaju.

Otvara se nova stranica razvoja u drvoprerađivačkoj industriji kroz projekte izgradnje montažnih kuća za kojima potražnja globalno raste. Zbog niza prednosti takve gradnje tržište je sve aktivnije, kao i hrvatske tvrtke pa će za razvoj ove ‘niše’ poticajne biti i reference onih koji se uspješno uključe u postpotresnu obnovu.

Moguće i trajno stanovanje
Prema našim informacijama, ozbiljni domaći proizvođači planiraju se javiti na otvoreni postupak javne nabave za 500 kućica za Sisačko-moslavačku županiju koji provodi resor potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Branka Bačića.

Interes potvrđuje i drvoprerađivačka industrija Sherif grupa s oko 850 zaposlenih i blizu milijarde ukupnih prihoda godišnje. Kako navodi suvlasnik i direktor Elmor Baraković, njihov pogon u Glini zapošljava 500 ljudi, a žele dati doprinos ubrzanju obnove.

500

kućica za Sisačko-moslavačku županiju predviđeno je u najavljenom postupku javne nabave

“Montažne kuće su u RH u začetku zadnjih 5 do 10 godina, a u Njemačkoj već 30 godina, pa se to preslikava na tržište i u ukupnoj gradnji obiteljskih kuća u RH montažne drvene kuće sudjeluju s 5% godišnje, a u Njemačkoj s 50%”, kaže Baraković dodajući da od lani razvijaju projekt za montažne kuće s ciljem tri kuće tjedno, ali i tematske kampove kroz snažno uključivanje u turizam.

U sektoru se na ovaj natječaj stoga gleda kroz razvojnu prizmu, a sudeći po potencijalu domaćih tvrtki tvrde da u tri i pol mjeseca one ne bi mogle proizvesti i montirati predviđeni broj kućica. Vremenski okvir je ‘knap’, a da bi plan uspio trebat će prisnažiti strane tvrtke s dugogodišnjim iskustvom.

No, uspije li Bačićev resor i do 30. lipnja se realizira plan sredstvima europskog Socijalnog fonda, nakon privremenog zbrinjavanja kupit će se vrijeme za tvrtke poput glinske, zatim Požgaja i ostalih koji su zainteresirani da razviju tehnološke procese i prilagode zahtjevima potražnje.

Naime, u drugom koraku vide se izgledi i za izgradnju montažnih kuća za trajno stanovanje, a postoje raznorazna rješenja. Takvo je viđenje i predsjednika Hrvatskog drvnog klastera Stjepana Vojinića koji je predstavnicima MPGI-ja iznio pregled drvnoprerađivačke industrije, a tvrdi da je “vrlo potentna i može dati podršku, ali ne može sama iznijeti projekt”.

Brži i učinkovitiji
“Ukupna brojka od 500 kućica jest ambiciozan plan, ali ne i neizvediv, a Ministarstvo je krenulo u pravom smjeru. Možemo pomoći s opremanjem tih objekata u potpunosti, kao i u nabavi materijala za sve te objekte, jer to je ogroman logistički izazov. Vjerujemo da na tržištu EU-a postoje proizvođači koji mogu odgovoriti na zahtjevan natječaj, a moguće je da će se formirati zajednice ponuditelja domaćih i stranih tvrtki”, kaže Vojinić.

U tehničkim specifikacijama eliminacijski faktor za hrvatske ponuditelje ne postoji, pa se sada svi mogu javiti. Predviđena su tri oblika gradnje – mobilne, montažne te modularne i prijenosne zgrade, ali problem može biti što je jedini uvjet cijena, ne i reference i ozbiljnost ponuditelja, tvrde pojedini.

“Sigurno je obnova prilika da se proizvođači uključe u obnovu pa čekamo natječaj”, navodi Vlado Šakić, direktor Terse koja zapošljava 90 djelatnika na području Belišća, Donjeg Miholjca, Valpova i okolice, a razvili su drvenu modularnu kuću primjenom inovativnih drvenih elemenata.

Realizirana je transferom znanja i tehnologija između Terse i Građevinskog fakulteta u Zagrebu, katedra za drvne konstrukcije.”Za razliku od konvencionalne gradnje koja uključuje znatnu mehanizaciju (dizalice, strojeve za pravljenje betona) takav način gradnje je znatno brži i učinkovitiji.

Drvo je prepoznato kao najotporniji materijal u modularnoj gradnji, posebice kod potresa. Na našim inovativnim drvenim elementima provedena su istraživanja mehaničkih i požarnih svojstava u ovlaštenim laboratorijima koja su pokazala izvrsne rezultate. Sama kuća ima svojstva eko inovacije te je usklađena s trendovima sve zastupljenije zelene gradnje”, kaže Šakić.

Obnova treba biti snažan zamašnjak razvoja drvne industrije u smjeru najvišeg stupnja finalizacije, što može brzo dovesti do smanjenja izvoza drvne sirovine i povećanja domaće proizvodnje, apel je to predsjednika HUP-Udruge drvne i papirne industrije Ivića Pašalića koji ističe ogromnu potražnju za montažnim kućama.

Komentirajte prvi

New Report

Close