‘Naša odgovornost puno je šira od zahtjeva jednog segmenta gospodarstva’

Autor: Marta Duić , 14. listopad 2020. u 22:00
Ministar Zdravko Marić/BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL

Ugostitelji traže da im se kompenzira trošak novih mjera, primjerice da se snizi PDV. Mjere potpore se i dalje provode, odgovara ministar.

Stalno pratimo situaciju, slušamo i čujemo što nam poručuju ugostitelji, no naša je odgovornost puno šira od jednog segmenta gospodarstva. Komentar je to ministra financija Zdravka Marića na aktualnu probleme koji muče ugostitelje i zahtjeve da se sastanu s njim, jer uz nove epidemiološke mjere neće, kažu, moći ekonomski uspješno poslovati.

Marić je jučer naglasio da nema ništa protiv razgovora s ugostiteljima, te da je od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, čelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite, čuo da su ovih dana imali komunikaciju sa stožerom.

“Mislim da stožer sve vrijeme radi dobar posao i tako i nastavlja, a vidite sami da se i diljem EU i globalno slika pogoršava pa se u nekim zemljama i pooštravaju mjere za ugostiteljstvo. U Hrvatskoj im nije zabranjen rad niti su zatvoreni objekti i mislim da se svi novih mjera trebamo pridržavati”, smatra ministar Marić.

4

metra mora po novome biti razmak između svakog gosta u ugostiteljskim objektima

Unatoč dugotrajnim pregovorima sa stožerom, ugostitelji su u utorak apelirali na to da bi ih trebalo obeštetiti jer će s novim mjerama u lokalima poput uvođenja covid-redara, većih razmaka između stolova i ostalog svi imati još veće troškove.

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak je istaknuo da od Vlade očekuju ekonomsku kompenzaciju poput sniženja PDV-a, odgode plaćanja PDV-a ili neke subvencije bez čega ugostiteljstvo sad nije održivo. Medak kaže da je svaki objekt specifičan po prostoru i ponudi i da ne mogu svi s mjerama zaraditi jednako.

“Stožeru smo jasno rekli da ne možemo opstati s takvim mjerama i bez obeštećenja, na što su rekli da to nije pitanje za njih nego Vladu i da će joj to prenijeti”, istaknuo je Medak.

Ministar Marić je podsjetio da su i dalje na snazi mjere potpore gospodarstvu, poput isplate dijela plaća, ovisno o aktivnosti i prihodima, te da se “nastavlja dijalog u pogledu daljnjeg promišljanja mjera, ovisno o razvoju situacije i u skladu s ukupnim mogućnostima”.

Komentirajte prvi

New Report

Close