Nakon španjolske Mabo Farme, PharmaS cilja metu u Italiji

Autor: Marija Crnjak , 11. rujan 2023. u 22:00
Foto: SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Španjolski farmaceut s razvojem je krenuo 1996. i najbrže je rastuća generička kompanija u toj državi s portfeljem od 200 proizvoda.

Hrvatska farmaceutska kompanija PharmaS kupila je španjolsku generičku tvrtku Mabo Farma i preuzela upravljanje u toj tvrtki.

Ovo je prvi značajan korak u realizaciji strateškog plana PharmaSa za širenje poslovanja putem akvizicija u zapadnoj Europi, a kako ekskluzivno doznaje Poslovni dnevnik, nakon širenja na tržište Španjolske slijedi akvizicija u Italiji, koja bi se trebala realizirati u sljedećoj godini. Iznos akvizicije u Mabo Farmu ne otkrivaju.

Strateški plan
“Ulazak na španjolsko tržište početak je našeg petogodišnjeg strateškog plana, čiji je cilj širenje na nova tržišta zapadne Europe te nastavak izgradnje PharmaSa kao snažnog međunarodnog igrača u području receptnih i bezreceptnih lijekova, kao i dodataka prehrani.

Jerko Jakšić, predsjednik Uprave PharmaSa/S. Šimunović/PIXSELL

Mabo Farma je tvrtka vrlo slična našoj, gladna rasta i razvoja, koja je došla u fazu da za daljnji rast treba strateškog partnera i dotok kapitala, što mi sad možemo donijeti na stol.

Ovime pokazujemo snagu i stratešku važnost ukupne farmaceutske industrije u RH, koja više od 70 posto svojih prihoda ostvaruje kroz izvoz u 60-ak zemalja svijeta”, kazao je Jerko Jakšić, predsjednik Uprave PharmaSa za Poslovni dnevnik. Dodao je kako to pokazuje i snagu PharmaSa koji je spreman za ovakve akvizicije, kojih će biti i dalje.

“Sljedeće ulaganje možemo najaviti u Italiji za iduću godinu, no to je tek u razvoju i zasad ne možemo otkrivati detalje”, kazao je Jakšić, dodajući kako je i zaposlenicima PharmaSa ovo prilika za stjecanje važnog međunarodnog iskustva.

35

milijuna eura godišnji je prihod Mabo Farme koja broji 70 zaposlenih

Mabo Farma s razvojem je krenula 1996. i najbrže je rastuća generička kompanija u Španjolskoj čiji portfelj broji više od 200 proizvoda, uglavnom lijekova na recept, ali i bezreceptnih lijekova (OTC) te dodataka prehrani. Ova kompanija ostvaruje godišnji prihod od oko 35 milijuna eura uz više od 70 zaposlenih.

Uglavnom su okrenuti španjolskom tržištu, te su prodajno orijentirana kompanija koja nema snažan program istraživanja i razvoja, pa će im PharmaS doprinijeti svojim portfeljem proizvoda. Kako pojašnjavaju u PharmaSu, jedna od glavnih snaga Mabo Farme iznimno je dobro poznavanje španjolskog tržišta te široka prodajna mreža s više od 40 prodajnih predstavnika koji teritorijalno pokrivaju cijelu Španjolsku, uključujući čak i Baleare i Tenerife.

U Španjolskoj je preko 20.000 ljekarni i ne postoje ljekarnički lanci, što traži ozbiljnu logistiku kojom bi se pokrilo tržište, a Mabo Farma to ima. Ovom akvizicijom stoga, osim što širi svoj portfelj, PharmaS otvara vrata španjolskog tržišta i za vlastite domaće proizvode, koji će se uskoro naći na policama španjolskih ljekarni.

Glavni adut

Jedna od glavnih snaga Mabo Farme iznimno je dobro poznavanje španjolskog tržišta te široka prodajna mreža koja teritorijalno pokriva cijelu zemlju.

Akvizicije u regiji
PharmaS, koji posluje od 2008. kao jedna od tvrtki članica Lura Grupe u vlasništvu Luke Rajića, do sada je realizirao niz akvizicija u Hrvatskoj te jugoistočnoj Europi. Tako je 2010. PharmaS preuzeo srpsku tvrtku Ni Medic i povezanu tvrtku za distribuciju lijekova In med, a investicijom je bilo obuhvaćeno i ulaganje u razvoj poslovanja, odnosno završetak izgradnje tvornice generičkih lijekova u Zrenjaninu.

Pred šest godina ojačali su svoj receptni portfelj akvizicijom hrvatske podružnice Ciple, a 2018. godine od Atlantic Grupe preuzeli su tvrtku Fidifarm, u čijem je vlasništvu brend dodataka prehrani Dietpharm. Time su osim cjelokupnog portfelja i zaposlenika Fidifarma preuzeli i Multivitu, regionalni brend dodataka prehrani u vlasništvu Atlantic Grupe, nastavljajući svoj razvojna širenje poslovanja u “Consumer Health Care” segmentu.

Komentirajte prvi

New Report

Close