Nakon RIZ-a u stečaj ide još jedna državna tvrtka

Autor: Marija Brnić , 09. listopad 2019. u 14:21
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predviđeno je da se CERP pokuša namiriti prodajom Meisovih nekretnina na koje država ima upisane hipoteke.

Nakon RIZ Odašiljača još jednoj državnoj tvrtki slijedi stečajni postupak, međimurskoj tvornici obuće Meiso.

Takav epilog logičan je slijed događanja koje će pokrenuti odluka Upravnog odbora Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) s posljednje sjednice da konačno ovrši Meisov račun i naplati svoja dugogodišnja potraživanja. Takvu odluku u proteklom razdoblju država je odgađala računajući da će držanjem tog gubitaša "iznad vode" kao vlasnik s većinskim udjelom, ali i potraživanjima, lakše doći do prodaje i privatnog vlasnika koji će tvornici dati financijske snage za nastavak poslovanja. Do toga, međutim, nije došlo, pa je nakon desetog neuspjelog pokušaja privatizacije pokrenutog u ožujku, bez prikupljene ijedne obvezujuće ponude, CERP dobio nalog da pokrene postupak prisilne naplate.

Prema dostupnim podacima, dugovanja državi po osnovu pozajmica koje je još prije 13 i 11 godina Meisu dao nekadašnji Hrvatski fond za privatizaciju, premašila su 18 milijuna kuna. Odluka o prisilnoj naplati donesena je 24. rujna, a netom prije toga, 16. rujna, Fininim podacima račun Meisa je blokiran. U slučaju da se država ne uspije naplatiti, što je i izgledno za tvrtku čiji godišnji prihodi iznose oko 25 milijuna kuna, a rashodi uglavnom čine plaće 400-njak zaposlenika, predviđeno je da se CERP pokuša namiriti prodajom Meisovih nekretnina na koje država ima upisane hipoteke.  Prema podacima CERP-a, riječ je o nekretnini u Goričanu koja se vodi kao pašnjak površine jedno jutro i 433 četvorna hvata, a ne uspije li time pokriti potraživanja, CERP će pokrenuti i prodaju pokretnina, odnosno proizvodnih strojeva.

Prema podacima iz Meisovog financijskog izvješća za prošlu godinu, kapital tvrtke je negativan, gubici za gotovo 4 milijuna kuna prelaze kapital. Na posljednjem natječaju ove godine tvrtka je nuđena za simboličnu cijenu od 1 kune, uz obvezu ulaganja od najmanje 10 milijuna kuna i rješavanje pitanja podmirenja Meisovih dugovanja CERP-u. Jedini interesent bio je njemački proizvođač obuće Haix, ujedno i glavni poslovni partner za kojeg Meiso godinama obavlja lohn-poslove, ali je, nakon dubinskog snimanja, umjesto obvezujuće ponude odlučio ponuditi neke druge opcije zvan natječajnog postupka.

 

400 zaposlenih

trenutno ima tvrtka iz Međimurja

Protekla dva mjeseca radnicima se tako nudio prijelaz na rad za Haix u njegovom pogonu kojeg taj proizvođač profesionalne obuće za vojsku i vatrogasce ima u Maloj Subotici, a i predsjednica Uprave Meisa Snježana Dominić gurala je preko Nadzornog odbora prijedlog da se nekretnine, strojeve i ostalu imovinu da Haixu u zakup. Proteklih je devet godina Snježana Dominić vodila glavnu riječ kad je posrijedi poslovanje i status Meisa koji u javnosti i nije bio percipiran kao državno poduzeće. Ona uživa čvrstu potporu međimurskih radnica, koje su pokušaj njezine smjene u više navrata uporno branile prosvjedima, pa i blokadom ulaska novom direktoru u prostor tvornice, što je bio slučaj ovog ljeta.

Potporu je Dominić ovog ljeta osim radnika dobila i s lokalne političke razine, pa je taj slučaj poprimio i tu, širu dimenziju. Neke od alternativnih rješenja za Meiso Haix je ponudio i resornim ministarstvima gospodarstva i državne imovine, a kako se iz lokalnih krugova čuje, zainteresirani su za razgovore s državom o svim opcijama. I radnicima su prije nešto više od mjesec dana predstavnici Haixa prezentirali svoje planove za poslovanje u Međimurju i pozvali ih da pređu već sada raditi za njih, otvoreno im dajući do znanja da neće moći preuzeti sve Meisove zaposlenike jer zasad nemaju tolike kapacitete.

Haix obuća u svojim pogonima u Maloj Subotici već ima oko 900 radnika.  Tvrtka inače kontinuirano proteklih devet godina bilježi rast, budući da je proizvodnja iz Njemačke preseljena u Međimurje, dok je kod kuće Haix zadržao samo upravljački i distribucijski posao. U prošloj je godini u Hrvatskoj Haix ostvario gotovo 190 milijuna kuna prihoda. Iako nema službenih potvrda da je s državom usuglašeno konačno rješenje, evidentno je da će Meisov proizvodni sustav nakon svega preuzeti njemački proizvođač. 

Dio radnika navodno je već izrazio sklonost prijeći kod novog poslodavca, i to već idući mjesec, a i država je odlukom o daljnjim postupcima CERP-a dala do znanja da je spremna za suradnju kojom će u pogonima u Goričanu proizvodnja opstati, u ingerenciji privatnog kapitala koji će imati slobodne ruke za nastavak poslovanja.  Takav rasplet ujedno će predstavljati i korak dalje u realizaciji plana smanjenja državnog kompanijskog portfelja, u kojemu je Meiso ostala kao jedna od posljednjih tvrtki iz djelatnosti prerađivačke industrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close