Nakon godinu i pol prekinut je rad na novom Zakonu o radu

Autor: Suzana Varošanec , 05. travanj 2022. u 12:22
Foto: Matija Habljak / Pixsell

Suvremeni ZOR preduvjet razvoja RH i prilagodbe ekonomije novim uvjetima.

Nakon godinu i pol dana aktivnog rada na izradi novog Zakona o radu (ZOR), odlukom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, došlo je nažalost do prekida rada! Naime, kako navode iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), u ovom trenutku nije potpuno jasno kako, kad i u kojem formatu će se uopće nastaviti razgovori o novom ZOR-u.

”Želimo jasno naglasiti kako HUP smatra da je nastavak rada na novom ZOR-u važan za budućnost Hrvatske. Suvremeni ZOR, kakvog imaju razvijenije države EU, nužan je preduvjet razvoja Hrvatske i prilagodbe gospodarstva uvjetima rada koji su se u posljednje dvije godine znatno promijenili, s razvojem tehnologije i poslova”, pojašnjavaju iz HUP-a dodajući da će jedino razvoj dinamičnijeg tržišta stvoriti nova radna mjesta, kvalitetnije i konkurentnije tvrtke i čvrste osnove sigurne egzistencije za svakog pojedinca.

Kroz dva postupka

Sad čekaju na prijedlog teksta izmjena ZOR-a koji bi trebao implementirati dvije EU direktive i reformske mjere predviđene NPOO-om, a nakon što se socijalni partneri očituju očekuju i tripartitne sastanke. Za novi prijedlog koji je u javnoj raspravi trebao biti najkasnije u lipnju te se predviđalo usvajanje na jesen, na tripartitnom sastanku 21. ožujka zaključeno je, objašnjavaju iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, da je zbog očuvanja rokova u kojima treba Zakon donijeti, optimalan način donošenje izmjena i dopuna Zakona u prvoj fazi, a cjelovito redefiniranje Zakona u drugoj.

”Ističemo kako je Vlada opredijeljena za djelotvoran socijalni dijalog te je odlučeno unaprijediti opće radno zakonodavstvo kroz dva postupka. Zakon će se prvo uskladiti s Direktivom o transparentnim i predvidivim radnim uvjetima u EU i Direktivom o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi, dok se ujedno provode reformske mjere NPOO-a te su time obuhvaćeni svi najvažniji programski ciljevi Vlade koji se odnose na redefiniranje radnog zakonodavstva”, navode iz resora. Prema Ministarstvu, ovim izmjenama i dopunama ZOR-a, u najvećoj mjeri poticat će se inovativni oblici rada poput rada od kuće i na daljinu te fleksibilni radni uvjeti, a sve kako bi se, kroz bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života, potaklo demografsku revitalizaciju Hrvatske. S istom svrhom, a kako bi se osigurala stabilna i kvalitetna radna mjesta te predvidljivi uvjeti rada, provest će se dodatne mjere za sprečavanje zlouporaba prilikom sklapanja ugovora o radu na određeno, pri čemu je nit vodilja da je takav ugovor uvijek iznimka, a onaj na neodređeno vrijeme pravilo kod zasnivanja radnog odnosa. Istodobno, poticat će se rad, zapošljavanje i rast plaća. Iako je opseg materije koja se mijenja sužen u odnosu na prvi plan, tvrde, sve promjene bit će rezultat zajedničkog rada predstavnika sindikata, poslodavaca i Vlade kao članova Radne skupine, kao i da Vlada posebnu pažnju posvećuje i provedbi ciljeva zadanih NPOO-om, važnom strateškom dokumentu kojim se RH obvezala na unaprjeđenje radnog zakonodavstva.

Tijekom travnja planira se usuglasiti radni tekst zakonskog prijedloga sa socijalnim partnerima, da bi se u okviru redovnog procesa provelo i e-savjetovanje s javnošću. Što se HUP-a tiče, budući da podržavaju uvođenje EU direktiva koje dodatno štite prava radnika, upozoravaju da je iznimno važno da se one prenesu u naše zakonodavstvo. Naime, EU direktive načelno opisuju ciljeve i postupke pa iz HUP-a ističu da treba detaljno promisliti o načinu njihova provođenja – način je prepušten članicama i nužno je da se u RH uvedu u nužnom opsegu, ostavljajući maksimalnu slobodu i jednostavnost provođenja.

Nedovoljno približeni stavovi

Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama ZOR-a će biti objavljen u svibnju, a Ministarstvo predviđa u drugoj polovici 2022. usvajanje iznimno važnih novosti općeg propisa o radu pa nakon što stupe na snagu, tvrde, nastavit će se razgovori sa socijalnim partnerima o svim preostalim temama raspravljanima na sastancima Radne skupine, “ali koje u ovoj fazi, zbog zasad nedostatno približenih stavova svih strana, neće biti dio zakonskih promjena.

Kako se za nastavak ne daje vremenski okvir, slijedom suprotstavljenih interesa, nije isključena ni dugoročna odgoda donošenja novog Zakona o radu. U HUP-u to smatraju iznimno negativnim korakom za daljnji gospodarski razvoj Hrvatske te ističu da postojeći ZOR treba što prije modernizirati i dodatno administrativno rasteretiti.

”Potrebno je mijenjati način razmišljanja, odmaknuti se od zastarjelih koncepata tržišta rada i donijeti zakonsku regulativu koja će prepoznati realne potrebe poslodavaca i radnika, stvoriti preduvjete za dinamičnije i konkurentnije tržište rada, a time i kvalitetnije gospodarstvo i naprednije društvo u cjelini”, poručuju iz HUP-a

Komentirajte prvi

New Report

Close