Nakon 14 godina dovršen važan projekt navodnjavanja

Autor: Poslovni.hr , 08. travanj 2022. u 14:19
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Polja na Poreštini više neće biti žedna, gotov je Sustava javnog navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka, projekt vrijedan 121,5 milijuna kuna

Daljinskim otvaranjem ventila u spojnom oknu “ZO4” putem mobilne aplikacije od strane ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorića, župana Istarske županije Borisa Miletića, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića ,njegovog zamjenika Valentina Dujmovića te direktora Istarskog vodovoda d.o.o. Buzet Mladena Nežića, prigodno je pokrenut proces punjenja nove akumulacije u Istarskoj županiji – akumulacije Mateši na području grada Poreča. Time je ovog tjedna obilježen dovršetak radova na izgradnji županijskog Sustava javnog navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka, projekta vrijednog 121,5 milijuna kuna, javlja Glas Istre.

Nešto više od 102 milijuna kuna tog novca predstavlja prihvatljivo ulaganje u projekt, koji se financira u stopostotnom iznosu bespovratnih sredstva iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. i to putem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (85 posto) te državnog proračuna (15 posto), dok se preostali dio koji se odnosi na neprihvatljive troškove, financira putem proračuna Hrvatskih voda, ministarstva i Istarske županije, a davatelj potpore je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Krajnji korisnici (poljoprivrednici) ne sudjeluju u financiranju te će besplatno dobiti mogućnost priključenja na ovaj Sustav navodnjavanja, dok se njihova financijska obaveza odnosi isključivo na podmirenje troškova vezanih uz rad Sustava, i to po cijeni koja će biti najniža moguća, vjerojatno oko tri kune za metar kubni vode.

Projektiranje Sustava započeto je 2008. godine, te je, što zbog složenosti ovakvih građevina, što zbog nepostojanja primjera takvih projekata u Hrvatskoj, a što zbog problematike zatvaranja financijske konstrukcije i osiguranja preko 100 milijuna kuna, do njegove realizacije došlo nakon punih 14 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close