Najnovija mjerenja Microsofta otkrila kako u ovom području stoji Hrvatska

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. svibanj 2022. u 12:39
Foto: Pixabay

Naglašavaju i važnost ulaganja u IT stručnjake te prihvaćanja hibridne radne kulture i fleksibilnosti rada, što će zaposlenike učiniti produktivnijima i inovativnijima.

Microsoft je kroz ′Digital Futures Index′ izmjerio razinu digitalizacije za 16 europskih zemalja, među kojima i za Hrvatsku, koja je devet postotnih bodova ispod prosjeka zemalja srednje i istočne Europe, izvijestili su u četvrtak iz Microsofta Hrvatske.

Microsoftov digitalni indeks, kojeg nazivaju i ′digitalni puls zemlje′, donosi podatke o razini digitalizacije, detektira najuspješnija, ali i područja na koja se treba fokusirati kako bi se ubrzao proces digitalne transformacije, pri čemu je za Hrvatsku istaknuto da ima mnogo prostora za napredak u području digitalizacije javnih usluga.

Indeks digitalizacije se promatra i mjeri kroz pet kategorija digitalnog razvoja: digitalno poslovanje, digitalna vlada i javni sektor, digitalna infrastruktura, digitalni sektor i ljudski kapital.

Ukupna razina digitalnog razvoja Hrvatske je na 91 od ukupnih sto bodova, što je prosječni broj bodova za srednju i istočnu Europu.

S tim rezultatom je devet postotnih bodova ispod prosjeka zemalja srednje i istočne Europe, ali je, kako ističu iz Microsofta, u nekim segmentima i iznad prosjeka, primjerice u području talenata i digitalnih vještina mladih od 16 do 29 godina, jer 48 posto mladih u toj dobi imaju te vještine iznad prosjeka ostalih zemalja.

I za razinu digitalnih vještina među općom populacijom kažu da je visoka, a najbolje rezultate Hrvatska ima u kategoriji ljudskog kapitala, što je povezano i s većom inovativnošću, produktivnošću i plaćama, dok u ostalim kategorijama ima rezultate blizu prosjeka zemalja srednje i istočne Europe.

“Naša istraživanja pokazuju da su digitalno naprednije zemlje zelenije, bogatije, inovativnije i kompetitivnije, a vjerujemo da Hrvatska ima snažan potencijal i sve preduvjete da postane digitalno središte ovog dijela Europe, koje će svoj ekonomski razvoj temeljiti na inovacijama i suvremenim tehnologijama, poput umjetne inteligencije”, poručila je direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko.

Po kategorijama ′Digital Futures Indexa′, Hrvatska je u kategoriji digitalno poslovanje ostvarila 84 boda ili 16 postotnih bodova ispod prosjeka, u kategoriji digitalna vlada i javni sektor Hrvatska ima 90 bodova, u području digitalne infrastrukture 93 boda, a u kategoriji digitalni sektor 87 bodova.

Da bi u potpunosti postala digitalno društvo, Hrvatska po Microsoftovoj ocjeni treba posebnu pažnju posvetiti razvoju i unaprjeđivanju digitalnih vještina građana svih dobnih skupina, poticanju malih i srednjih tvrtki da se digitalno transformiraju te digitalizaciji javnih usluga.

Naglašavaju i važnost ulaganja u IT stručnjake te prihvaćanja hibridne radne kulture i fleksibilnosti rada, što će zaposlenike učiniti produktivnijima i inovativnijima.

Osim za Hrvatsku, ′Digital Futures Index′ donosi razinu digitalizacije i Češke, Estonije, Grčke, Mađarske, Malte, Poljske, Rumunjske, Rusije, Srbije i Slovenije, a u  indeks su uključene i zemlje koje se smatraju vodećima u digitalizaciji Danska, Finska, Nizozemska i Švedska te Portugal, za kojeg kažu da je u digitalnom usponu.

Komentirajte prvi

New Report

Close