Najmanji interes je za najtraženije i najbolje plaćeno radno mjesto

Autor: Suzana Varošanec , 10. lipanj 2021. u 08:03
Danas imamo više zaposlenih nego 2019.; Maje Bogović/H. Jelavić; T. Miletić/PIXSELL

Inače, interes za prekvalifikaciju pokazalo je čak 28 posto ispitanika iz sektora maloprodaje i trgovine.

Nastavno na ranije trendove, ali izgleda uz bitno veću zaposlenost, i ove sezone na tržištu rada uočava se velik deficit stručnih i kvalitetnih ugostiteljskih radnika, naročito kuhara te konobara, no gorući problem poslodavaca što se potencijalnih radnika izlazi iz domene povezivanja ponude i potražnje.

U najnovijem istraživanju tvrtke Danasradim poduzetnice Maje Bogović, upravo interes za ovom vrstom poslova iskazuje praktički svaki drugi ispitanik.

Ovaj podatak na dnevni red dovodi nova propitivanja npr. kakve su mogućnosti bilo za veći broj upisa djece u ugostiteljske smjerove ili prekvalifikacija usprkos sezonalnosti kao odlučujućem faktoru, bilo za reformu instituta Stalni sezonac.

U razdoblju od 25. svibnja do 2. lipnja u provedenom istraživanju portala danasradim.hr na temu zainteresiranosti radnika za rad u sektoru ugostiteljstva sudjelovalo je više od 1360 ispitanika.

Cilj je bio istražiti postojeće stanje kroz tri asketa: uz mišljenje i spremnost radnika za rad u ugostiteljstvu, to su i preferencije prema deficitarnim zanimanjima u ovoj branši, kao i kako je sagledavaju iz prizme njezinog potencijala za buduće generacije.

Interes ispitanika

Od ukupnog broj ispitanika nešto više od 7% je navelo da trenutno radi u ugostiteljstvu, no kada su upitani bi li voljeli raditi u toj branši, nešto više od 51% odgovorilo je potvrdno, dok je istovremeno njih 41,7 % odgovorilo da nisu zainteresirani.

11

tisuća kuna neto je plaća pizza majstorima u Hrvatskoj tijekom sezone

Što se preferencija rada u ovoj branši tiče, ispitanicima je bilo ponuđeno više opcija – kuhar (m/ž), pomoćni kuhar (m/ž), konobar (m/ž), slastičar (m/ž) i pizza majstor (m/ž), a najviše ili 49% odabralo je radno mjesto konobara (m/ž). Prema preferencijama s 22% slijedi radno mjesto pomoćnog kuhara (m/ž), zatim 15% odnosi se na radno mjesto slastičara, dok je svega 8,4% ispitanika odabralo radno mjesto kuhara.

Najmanje ispitanika ili njih 4,8% odabralo bi radno mjesto pizza majstora. Prema Gordanu Škoriću s navedenog portala, u ovom setu preferencija bilo je zanimljivo vidjeti kako je interes za najdeficitarnijim odnosno najtraženijim i najbolje plaćenim radnim mjestima – najmanji.

Manjak radne snage na tržištu i velika potražnju za kuharima, gdje se objavljene neto plaće kreću u rasponu od 10.000 do 22.000 kn, kao i pizza majstorima (neto plaća od 8000 do 11.000 kn), po njemu je odlična prilika za prekvalifikaciju brojnih radnika.

Da je to pravi put pokazatelj je i podatak iz njihove ankete iz veljače 2021.: interes za prekvalifikaciju pokazalo je čak 28% ispitanika iz sektora maloprodaje i trgovine, jer su naveli da bi odabrali radno mjesto kuhara (m/ž) kao željenu prekvalifikaciju na više plaćeno radno mjesto.

Inače, svom bi djetetu 46% ispitanika predložilo rad u ugostiteljstvu, međutim kada su roditelje pitali bi li ga podržali u školovanju za kuhara, slastičara ili konobara, odgovorili su sljedeće: više od 74% potvrdno, nešto manje od 14% nisu tome skloni, jer žele da im dijete stekne akademsko obrazovanje, dok njih 7% je izrazilo protivljenje školovanju i radu njihove djece u ugostiteljstvu.

Usto oko 5% ispitanika podržalo bi školovanje djece za zanimanja u ugostiteljstvu ali u njihovom gradu, kažu, ne postoji škola koja im to omogućava.

Broj nezaposlenih

Zanimljivo, navodi Škorić, danas imamo više zaposlenih nego 2019., istodobno nikad nije bio veći nedostatak radne snage uz smanjeni broj upisanih učenika za deficitarna zanimanja.

Po podacima HZZ-a, s krajem svibnja u evidenciji nezaposlenih bilo je 136.657 osoba, što je gotovo 12.100 osoba manje nego krajem travnja, odnosno gotovo 28.700 osoba manje nego krajem siječnja 2021., no navodi da će se pravo stanje na tržištu rada znati tek sljedeće godine potpunom stabilizacijom posljedica korona krize.

Proteklo razdoblje je unatoč određenim prognozama da više nitko ne traži konobare, kuhare i trgovce, također potvrdio njihove prognoze, podsjećaju iz Danasradim, jer su navodili kako je potreba za ovim kadrovima u porastu, “s fokusom na specijalistička znanja poput pizza ili sushi majstora do mesara”.

Komentirajte prvi

New Report

Close