Najgori u Hrvatskoj: Preko pola zaposlenih u ovoj županiji trebalo bi dobiti otkaz zbog prevelikih troškova za njihove plaće

Autor: Poslovni.hr , 02. siječanj 2020. u 09:51
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Istraživanjem provedenim polovicom 2018. godine obuhvaćene su sve hrvatske županije u razdoblju od 2002. do 2015. godine.

Istarska županija je po fiskalnoj efikasnosti gotovo najgora u Hrvatskoj: 18. je na ljestvici od 21 županije, uključujući i Grad Zagreb koji ima taj status. Od Istre su lošije jedino Zadarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija, piše Glas Istre.

Nadalje, nijedna županija nije u stanju ostvariti kontinuiranu fiskalnu efikasnost, a razlog je višak zaposlenih. Samo u Istri potrebno je smanjiti broj zaposlenih za 57,39 posto, i to u gradovima, općinama i Županiji, ali i u pravnim osobama koje su korisnice proračuna.

Pokazalo je to istraživanje koje su, koristeći se podacima u proteklih 14 godina, proveli Danijela Rabar, docentica na FET-u "Dr. Mijo Mirković" i Andrej Grbin, student na istom fakultetu.

Istraživanjem provedenim polovicom 2018. godine obuhvaćene su sve hrvatske županije u razdoblju od 2002. do 2015. godine.

– Rezultati su pokazali značajne međužupanijske nejednakosti i vodeću poziciju Grada Zagreba u svjetlu odabranih pokazatelja, te ukazali na generatore neefikasnosti. Nejednakosti među županijama vidljive su prije svega kroz iznose njihovih efikasnosti. Ti se iznosi, zbog postavki korištene metode, uvijek kreću između 0 i 1, pri čemu 1 znači punu efikasnost. Tako je najnižu prosječnu efikasnost od 0,72 ostvarila Ličko-senjska županija, a najvišu, 0,981, Grad Zagreb. Istarska županija ima prosječnu efikasnost 0,781, najniža joj je efikasnost u 2014. godini, a punu nije dostigla niti u jednoj od promatranih godina, objašnjava Rabar.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Županije su nepotrebne same po sebi tako da su u svim županijama ima preko 50% viška….
Ima i plaćena studija o tome, a koju su uhljebi od župana sakrili pod tepih!

Kako ? od ’90 im je parola, Imamo Istru ! Po uzoru na Franjino Imamo Hrvatsku, a tome se priključio i kum Milan, Imam Zagreb, tko će to promijeniti, ne bi ih ni puškom otjerali

New Report

Close