Nacionalna udruga ugostitelja poručila članovima: Evo što vas čeka ako otvorite kafić u ponedjeljak

Autor: Marija Crnjak , 30. siječanj 2021. u 07:52
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U petak je Udruga ugostitelja Zagreb najavila otvaranje bar 100 lokala u ponedjeljak, najavljujući sastanak tijekom vikenda na kojem će se glancati detalji akcije.

Nakon što se nakon Vladine odluke o produženju mjera lockdowna niz ugostitelja javno izjasnio da unatoč zabrani rada planira otvoriti objekte 1. veljače, što otvoreno podržavaju i neke njihove udruge, Nacionalna udruga ugostitelja sinoć je na društvenim mrežama objavila upozorenje svojim članovima, podsjetivši ih sto ih čeka ako prekrše zakone.


Kako je poznato, u petak je Udruga ugostitelja Zagreb najavila otvaranje bar 100 lokala u ponedjeljak, najavljujući sastanak tijekom vikenda na kojem će se glancati detalji akcije. Da bi otvorio svoj kafić da ga ima u petak je izjavio i predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas, no uz napomenu da je svjestan da udruga to ne može promovirati jer bi to bilo kazneno djelo. Umjesto toga oni traže neki drugi način ostvarivanja prava koja traže, a to čine zajedno s Nacionalnom udrugom ugostitelja, koja je prošlog vikenda imala smjenu vodstva i za predsjednicu je nakon ostavke Marina Medaka izabrana Jelena Tabak iz Splita.

U sinoćnjoj objavi Nacionalna udruga napominje kako Udruga ne može svjesno poticati ugostitelje na kršenje Zakona o civilnoj zaštiti i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Kaznenog zakona.

“Njihovo kršenje za sobom povlači drakonske kazne – kako financijske, tako i zatvorske, ne samo za one koji postupe, već i za one koji potiču, svjesni ili nesvjesni zakona – od 20 do 70 tisuća kuna i do 3 godine zatvora. To ne znači da ne razumijemo stanje kolega koji o tome razmišljaju, obzirom da je manevarskog prostora sve manje, a nagomilanih obveza sve više. To ne znači da i sami o tome često ne razmišljamo. Unatoč vijestima o otvorenim ugostiteljskim objektima u Italiji, Poljskoj i Češkoj, činjenica je da je u čitavoj Europskoj uniji ugostiteljstvo u lockdownu, izuzev radnim vremenom ograničenog ugostiteljstva u Španjolskoj.

Kršenje zakona Republike Hrvatske nešto je što ne želimo poticati, posebice ukoliko time ugrožavamo život i zdravlje kolega”, objavila je Nacionalna udruga ugostitelja na svojoj Facebook stranici.

Komentari (1)
Pogledajte sve

E kukavica iz udruge, da su ovakvo dragovoljcima 91 kalkulirali i bili u strahu od posljedica, šta bi bilo…

New Report

Close