Na ‘udaru’ i domaće meso, šećer, perad…

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 03. srpanj 2019. u 06:03
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Poljoprivrednici protiv trgovinskog sporazuma.

Europski poljoprivrednici oštro kritiziraju trgovinski sporazum postignut između EU-a i trgovinskog bloka južnoameričkih država Mercosur, zaključen u petak u Bruxellesu. Tvrde da opasno prijeti njihovu sektoru zbog čega ga mjesecima osporavaju. Sada su im se pridružili i oni domaći iz Hrvatske poljoprivredne komore koji su podržali zajednički stav udruženja EU poljoprivrednika Copa Cogeca. Sporazum postignut nakon 20 godina pregovora s Mercosurom koji okuplja Brazil, Argentinu, Paragvaj i Urugvaj, trebao bi otvoriti prostor uspostavi jednog od najvećih svjetskih područja slobodne trgovine. Kada profunkcionira, uklonit će trgovinske zapreke i povećati izvoz, stvarajući tržište od oko 800 milijuna ljudi.

Protiv dvostrukih mjerila

“Protivimo se trenutnom ugovoru i dvostrukim mjerilima. Komisija ne može tražiti od naših proizvođača visoke standarde, a uvoziti robu po niskoj cijeni i niskim kriterijima proizvodnje”, kažu u HPK.

“S obzirom na konkurentnost država Mercosur skupine u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda ranije smo ukazivali na osjetljivost naše poljoprivrede i upozoravali na rizike moguće liberalizacije, primjerice, u sektorima šećera, goveđeg mesa ili peradarstva”, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Puni učinak dogovora, dodaju, sada nije moguće ocijeniti jer im nisu poznati detalji. “Oni se danas predstavljaju stručnjacima iz država članica, a ministri poljoprivrede će o njima moći raspravljati na sastanku 15. srpnja”, kažu u Ministarstvu. Prije stupanja na snagu, sporazum moraju potvrditi parlamenti svih država članica. U resoru Tomislava Tolušića napominju kako je uime članica Unije pregovarala EK pa nisu bili izravno uključeni u proces. Međutim, tvrde, stavove o tome iznosili su na sastancima unutar Vijeća EU.

“Hrvatska kao članica EU nema mogućnost samostalnog vođenja trgovinske politike, niti može samostalno primjenjivati zaštitne mjere od uvoza. Svjesni smo učinka ovoga i drugih trgovinskih sporazuma EU na poljoprivredni sektor, te smo pripremali svoju poziciju o ovim pregovorima u suradnji s HGK i HPK”, napominju u ministarstvu. Podsjećaju da smo se 2016. pridružili skupini država članica koje su tražile da Komisija prije nastavka pregovora napravi studiju kumulativnih učinaka svih trgovinskih sporazuma na poljoprivredni sektor. Prioritet, kažu, trebaju biti interesi članica EU te ovisno o potrebi isključiti pojedine osjetljive sektore agrara iz liberalizacije trgovine.

Objašnjavaju kako je EK uvjeravala kako će uzeti u obzir osjetljivost tog sektora Unije te da će ishod pregovora biti izbalansiran u smislu zaštite osjetljivih proizvoda s jedne, i ostvarenja novih izvoznih mogućnosti za proizvođače u EU s druge strane.

Brojne prepreke

Copa Cogeca upozorava na ogromne razlike u proizvodnim standardima i tvrdi da će uvoz Mercosurove poljoprivredne robe de facto uspostaviti dvostruke standarde i nepoštenu konkurenciju za neke ključne europske proizvodne sektore. Ističu kako je vrlo važno da se sporazum pravilno provodi i jamči reciprocitet za poljoprivredno-prehrambena poduzeća EU-a, posebice mala i srednja europska poduzeća.

“Mercosur nije istinsko jedinstveno tržište, već je vrlo protekcionističko i ima mnoge prepreke u odnosu na proizvode EU-a. Primjerice, Brazil je glavni dobavljač mesa Uniji, ali nameće ograničenja, koja nisu u skladu s međunarodnim pravilima, na mnogim našim mesnim proizvodima”, kažu u ovom udruženju.

Komentirajte prvi

New Report

Close