Na početku godine ojačala ekonomska aktivnost, ali ona je ipak vrlo ograničenog karaktera

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. ožujak 2019. u 14:31
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u>

CEIZ indeks u siječnju bilježi rast vrijednosti od 0,12 indeksnih bodova u odnosu na prosinac prošle godine, a za 0,10 indeksnih bodova u odnosu na prosječnu vrijednost u zadnjem lanjskom tromjesečju, što upućuje na neznatno jačanje ekonomskih aktivnosti u Hrvatskoj na početku ove godine, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ)

Kako se navodi u objavi EIZ-a, CEIZ indeks je u siječnju 2019. zabilježio rast vrijednosti od 0,12 indeksnih bodova u odnosu na prosinac 2018. Ujedno je vrijednost indeksa u siječnju bila i za 0,10 indeksnih bodova veća u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u zadnjem tromjesečju 2018.

"To upućuje na zaključak da je ekonomska aktivnost u zemlji početkom 2019. neznatno ojačala u odnosu na zadnje tromjesečje 2018., koje je bilo obilježeno usporavanjem ekonomske aktivnosti. Međutim, s obzirom na to da je vrijednost indeksa u prvom mjesecu 2019. bila manja u odnosu na siječanj 2018., možemo zaključiti da je jačanje ekonomske aktivnosti na početku 2019. ipak vrlo ograničenog karaktera", ističu iz EIZ-a.

Na temelju kretanja CEIZ indeksa, analitičari EIZ-a procjenjuju da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,4 posto, što je tek za 0,1 postotni bod više u odnosu na godišnju stopu rasta BDP-a od 2,3 posto ostvarenu u zadnjem tromjesečju 2018., ali ujedno i 0,2 postotna boda niže od ukupne stope rasta BDP-a ostvarene u 2018.

No, iz Ekonomskog instituta ističu da će za sigurniju potvrdu te prognoze rasta BDP-a za prvo tromjesečje ove godine trebati ipak pričekati objave vrijednosti indeksa za veljaču i ožujak 2019.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close