Udjeli na bubnju: Pred sam kraj godine otvaraju se natječaji za četiri tvrtke

Autor: Marija Brnić , 15. prosinac 2020. u 13:38
Darko Horvat/BORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST/PIXSELL

Najveća nepoznanica za javnost iz ovog vala je DE-FOS, nastao kroz proces restrukturiranja i privatizacije Petrokemije.

Dva su događaja zaustavila ovogodišnju privatizaciju, pandemija koronavirusa i parlamentarni izbori, no ipak pred sam kraj godine otvaraju se natječaji za četiri tvrtke u kojima država ima većinski vlasnički udjel, te jedna značajnija prodaja manjinskog paketa.

Upravno vijeće CERP-a dalo je odobrenje za oglašavanje prodaje udjela u tekstilnoj industriji Orljava, tvornici radijatora Lipovica, te DE-FOS-u, Konoplji, tvrtki za proizvodnju užadi i otirača, a javni natječaj slijedi i za paket dionica Agrolagune.

Za neke od ovih tvrtki nalaženje kupaca predstavljao bi neizvjestan pothvat i kada se ne bi odvijao u uvjetima otežanog poslovanja u uvjetima koronavirusa.

Vrijednosno je najznačajnija prodaja Lipovice, od čijeg bi poslovnog udjela koji čini 100 posto temeljnog kapitala CERP mogao ostvariti prihod od najmanje 14 milijuna kuna. Za ovu tvrtku je prije pet godina bio raspisan prvi natječaj za privatizaciju, no iako je bilo načelnog iskazivanja interesa na kraju ipak nije bila zaprimljena obvezujuća ponuda.

Neslužbeno se čuje da i sada postoji zainteresiranih ulagača u proizvodnju aluminijskih radijatora koji u pogonu nadomak Popovače traje gotovo 50 godina. Natječaj za Lipovicu iz ovoga paketa bit će i prvi objavljen, a hoće li više sreće biti ovaj put znat će se za 60 dana, koliko će biti otvoren natječaj.

Godišnji prihodi ove državne tvrtke su na razini od oko 60 milijuna kuna, a zapošljava oko 150 radnika.

Druga financijski najznačajnija je prodaja 8270 dionica porečke Agrolagune, odnosno paketa koji u temeljnom kapitalu čini 14,14% a početna cijena za njezinu dionicu inače nominalno vrijednu 2.500 kuna iznosit će 1.100 kuna, odnosno 9,1 milijuna kuna za cijeli paket.

14

milijuna kuna minimalan je mogući prihod CERP-a od prodaje udjela u Lipovici

Tvrtka je, nakon kupnje većinskog udjela od Agram Investa prije gotovo dvije godine, u vlasništvu Fortenove koja ukupno ima 85,22% dionica tog porečkog proizvođača vina, maslinovog ulja i sira.

Najveća nepoznanica za javnost iz ovog vala privatizacije predstavlja DE-FOS, kutinska tvrtka koja je nastala kroz proces restrukturiranja i privatizacije Petrokemije. Riječ je o tvrtki koju je 2017. osnovala Petrokemija, a koja je bila zadužena za zbrinjavanje neopasnog otpada.

Tvrtka je nosila ime Petrokemija Agro trade, a prije zaključenja ugovora s Inom i PPD-om, odnosno njihovom zajedničkom tvrtkom Terra mineralna gnojiva, prešla je u državni portfelj.

U međuvremenu je tvrtka promijenila ime, no poslovi zbrinjavanja još uvijek su u tijeku, a tvrtka, kako se može iščitati iz nedavne odluke Upravnog vijeća CERP-a, ima poteškoća s održavanjem likvidnosti.

Krajem rujna Upravno vijeće na stolu je imalo nekoliko prijedloga koje se razmatralo radi osiguranja stabilnosti poslovanja DE-FOS-a, jedno je bilo opcija osnivanja zajedničke ustanove Sisačko-moslavačke županije i grada Kutine, koja bi ugovorom s Fondom za zaštitu okoliša ili putem EU fondova osigurala financiranje, a druga mogućnost bila je osnivanje agencije koja bi upravljala deponijem s ciljem zatvaranja.

No, mjesec kasnije su prijedlozi odbačeni i odobrena je pozajmica DE-FOS-u u visini od 1,5 milijuna kuna, na godinu dana, a izlaz će se tražiti prodajom. Svoja dva poslovna udjela koji čine 100 posto temeljnog kapitala CERP će ponuditi uz početnu cijenu od 2,2 milijuna kuna.

Uvjet za prihvaćanje ponude bit će obveza nastavka poslovanja kroz dvije godine nakon preuzimanja, a što kupac treba osigurati bankarskim jamstvom od 7 milijuna kuna naplativim na prvi poziv.

Tijekom dvogodišnjeg razdoblja kupac je u obvezi i podnositi polugodišnja izvješća o poslovanju tvrtke, koja trenutno ima 12 zaposlenika, a prema izvješću za 2019. ostvarivala je prihode od nešto više od 4 milijuna kuna.

Natječaj za DE-FOS bit će otvoren nešto kraće od onoga za Lipovicu, 45 dana, a jedan od uvjeta za prihvaćanje ponuda bit će da kupac ne postavlja uvjete, odnosno da njegova ponuda bude bez rezervi.

Potraga države za vlasnikom u slučaju požeškog tekstilca Orljave neće biti i prvi pokušaj. Tvrtka specijalizirana za proizvodnju muških košulja najpoznatija je u javnosti po tomu što se sve donedavno nalazila unutar Kaznionice.

Ta činjenica bila je i otežavajuća okolnost u privlačenju potencijalnih investitora, no taj je teret uklonjen prije dvije godine. Orljava je državi prodala svoj poslovni prostor u Kaznionici, te kupila prostor na drugoj lokaciji i razlikom u cijeni pokrila dio obveza.

Međutim, obveze koje su prethodnih godina pokušavane riješiti kroz predstečajnu nagodbu, i dalje su otežavale poslovanje, što je uprava nastojala riješiti tražeći od vlasnika, države, potporu kroz program restrukturiranja.

No, Upravno vijeće CERP-a dalo je negativan odgovor na taj zahtjev u rujnu prošle godine, budući da tvrtka više nema prostora za dobivanje potpore, te je zatražilo provođenje restrukturiranja kroz nalaženje strateškog partnera i dokapitalizaciju. Uprava je provela javni poziv tražeći unos 16 milijuna kuna, na koji se javio jedan ponuđač, Hemco, ali je rezultat izostao jer ponuda nije bila zadovoljavajuća.

U uvjetima u kojima tekstilna proizvodnja dodatno otežano posluje 100-posto udjela u Orljavi država sada nudi za 1 kunu, uz uvjet preuzimanja kredita kojeg je uz jamstvo države Orljava podigla kod HBOR-a i HPB-a 2017. godine, a riječ je o desetgodišnjem zajmu u visini od 14 milijuna kuna.

Za 53-postotni dionički udjel u tvrtki Konoplja CERP će tražiti 2,4 milijuna kuna, bez drugih posebnih uvjeta. To je drugi pokušaj prodaje, nakon što je lani raspisan natječaj, no nije bilo interesa. Tvrtka, inače, ima 12 zaposlenika, a teškoće s likvidnošću privremeno je riješila prodajom nekretnine u središtu Zagreba i preseljenju proizvodnje u Klokočevec Samoborski.

Ovim natječajima CERP će, tvrde, ostvariti svoj plan za ovu godinu. Ukupno su, prema podacima koje smo dobili iz CERP-a, ponudili dionice i udjele u 146 tvrtki, od čega su prodani udjeli u 91 tvrtki i ostvaren prihod od 84,4 milijuna kuna.

Iako nakon oglasa od 6. veljače, u razdoblju lockdowna do 18. lipnja nije bilo objava oglasa, ostvaren je planirani broj objava po svim načinima prodaje, kažu u CERP-u. Iako za iduću godinu još uvijek nije službeno usvojen program rada, iz CERP-a ističu kako će na prodaju ponuditi najmanje 90 manjinskih udjela, te tri tvrtke iz većinskog portfelja.

Iako ne navode o kojim se tvrtkama iz većinskog portfelja radi, za očekivati je da će jedna od njih biti Luka Vukovar, za koju je već naručena i obavljena procjena vrijednosti, ali u ovom krugu nije objavljen natječaj. U ovom trenutku, inače, u većinskom portfelju ukupno ima 19 poduzeća.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Podravka će zadnja doći na red!

New Report

Close