Na Bliski istok moglo bi stotinjak DOK-ING Komodo sustava

Autor: Darko Bičak , 04. ožujak 2022. u 11:19
Na na sajmu borbenih bespilotnih sustava UMEX 2022 najviši vojni zapovjednici vojske UAE na štandu DOK-ING-a/Dok-Ing

Hrvatski robotski sustav za ekstremne uvjete hit u Abu Dabiju.

Iako trgovina oružjem nikada nije u krizi, situacija s ruskom invazijom na Ukrajinu i realna prijetnja šireg globalnog sukoba dodatno je povećala obrambene budžete.

I bez ruske prijetnje, Bliski istok je već desetljećima oaza za sve trgovce vojnom opremom, a sada se tamo snažno pozicionira i Hrvatska te njezina industrija.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Saudijska Arabija, koja je zadnjih 10-ak godina u ratnom sukobu sa susjednim Jemenom, prednjače u svojim nabavkama – UAE je u zadnjih godinu dana naručio 50 američkih borbenih zrakoplova F-35 i drugog oružja za 23 milijarde dolara, a zatim i 80 francuskih lovaca Rafale za ukupno 19 milijardi.

Iako s razmjerno manjim iznosom, sada bi se na ovoj listi mogla naći i Hrvatska, odnosno zagrebačka tehnološka tvrtka DOK-ING koja bi u narednom razdoblju na Bliski istok mogla plasirati 100-tinjak svojih najnovijih dizel-električnih robotskih sustava Komodo.

Kako nam otkrivaju u DOK-ING-u, koji je Komoda krajem veljače premijerno pokazao globalnoj publici na sajmu borbenih bespilotnih sustava UMEX 2022 u Abu Dabiju, radi se višenamjenskom robotskom modularnom sustavu za ekstremne uvjete, odnosno za aplikacije gdje bi život čovjeka koji sudjeluje u pružanju prvog odgovora bio ugrožen ili gdje ljudi ne mogu djelovati.

No, Komodo je modularna platforma na koju se može postaviti razna nadogradnja. Prva od inačica je ona za djelovanje u ekstremnim kemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim ugrozama, dok bi ostale trebale uključivati područje vojne inženjerije, logisitke, elektronskog ratovanja i potpore borbenom djelovanju.

Tako Komodo, između ostalog, može postati vrlo učinkovit borbeni alat, tenk, kojim se može pouzdano upravljati na daljinu, bez opasnosti za “posadu”, baš kao što je to slučaj i sa sve popularnijim dronovima koji krstare svim ratnim zonama.

Mislav Manda, voditelj Bliskoistočnog tržišta u DOK-ING-u, ističe da je Komodo pobudio veliki, možda i najveći, interes na UMEX-u, što zbog naprednih tehnoloških mogućnosti, a što zbog veličine jer je bio najveći, barem zemaljski, eksponat na sajmu.

Eksperti DOK-ING-a s potencijalnim kupcem na sajmu UMEX u Abu Dabiju/Dok-Ing

“Tijekom čitavog trajanja sajma je bila gužva na našem štandu, kojeg smo imali s partnerom koji nas zastupa u UAE – Trust International Group.

Kako to nije ‘potrošački sajam’ na kojem cirkuliraju tisuće znatiželjnika nego stručno događanje na kojem se okupljaju profesionalci i kupci, jasno je o kakvom se potencijalu radi. Možda je to i naš subjektivan dojam, ali nije daleko od istine, da su se najviši vojni zapovjednici vojske UAE zadržavali upravo na našem štandu”, navodi Manda.

Dodaje da je interes ozbiljan, a već u travnju u Abu Dabiju održat će se prezentacija projekta i tehnologije, a do kraja godine bi na vojnom poligonu u Hrvatskoj, najvjerojatnije u Krapinskoj Slatini, trebala biti održana i pokazna demonstracija što sve Komodo može.

Osim UAE, za ovaj sustav je vrlo zainteresirana i Saudijska Arabija. Iako su ovaj robotski sustav zamislili kao “neubojiti aparat”, postoji veća potražnja za ubojnom verzijom Komoda. Zasad su procjene da bi u narednom razdoblju mogli potpisati ugovore za 100-tinjak Komoda, od čega 10-ak u “mirnodopskoj” verziji.

Kako sam DOK-ING razvija samo platformu, a nije u planu razvoj borbenih sustava i nadogradnji, za kupce koji će htjeti u suradnji s DOK-ING-om razvijati inačicu Komoda za potporu borbenom djelovanju, hrvatska kompanija razmotrit će suradnju s takvim partnerima na tržištu.

Iako o konkretnim imenima ne mogu govoriti, radi se o tvrtkama koje imaju NATO licence za ovakve poslove. U projektu za bliskoistočno tržište će sudjelovati i njihov tamošnji partner Trust.

“DOK-ING je nastao kao kompanija koja je htjela riješiti problem humanitarnog razminiranja, u čemu je i uspio. Ne proizvodimo oružje niti namjeravamo naoružavati naše strojeve, stvaramo sustave koji mogu obaviti posao u uvjetima opasnima po ljude te sačuvati njihove živote i zdravlje”, naglašava Mislav Manda.

Majetić

Komodo projekt sintetizira sve dosadašnje znanje i tehnologije koje je naša tvrtka primjenjivala.

Iako je još teško govoriti o potencijalnoj vrijednosti posla, nagađa se da bi se moglo raditi o stotinama milijuna dolara. Kako je rečeno prilikom prve prezentacije Komoda, pojedinačna cijena sustava bi mogla biti 5 – 10 milijuna USD, ovisno o zahtjevima kupca i nadogradnji.

Projekt je još u fazi prototipa, a prvi komercijalni primjerci bi naručiteljima trebali biti isporučeni 2024. Kako je DOK-ING hrvatska tvrtka, a osim naše zemlje u projektu kojeg sufinancira EU sudjeluju još tri članice – Austrija, Slovenija i Mađarska, jasno je da će Komodo naći svoje mjesto i u Civilnim zaštitama te vojnim postrojbama na globalnom tržištu.

Kako ističe Vjekoslav Majetić, osnivač DOK-ING-a, radi se o projektu koji sintetizira sve dosadašnje znanje i tehnologije koje je ova tvrtka primjenjivala. Komodo je hibridni dizel-električni robotski sustav koji se može koristiti u civilnim situacijama poput havarija elektrana ili kemijskih tvornica, požara pri ekstremnim uvjetima pa sve do terorističkih kriza i ratne primjene kada može biti naoružan topom, raketama i minama.

Djeluje u ekstremnim okolišnim uvjetima u kojima je čovjek ograničen u djelovanju ili ne može preživjeti. Daljinski je upravljiv i ima elemente umjetne inteligencije, a iznimne performanse čine ga jedinstvenom inovacijom u svijetu, naglašavaju iz zagrebačke tvrtke koja je u 30 godina uspješno razvila 15-ak robotskih sustava.

Vozilo je teško 12,5 t, a na njega se mogu montirati razni moduli težine i do 10 dodatnih tona. Kako ima hibridni pogon, zahvaljujući baterijama, može djelovati u uvjetima gdje ne mogu raditi motori s unutarnjim sagorijevanjem.

Stroj će obavljati misijske zadatke u ekstremnim uvjetima nuklearnih, bioloških kemijskih i radioloških prijetnji, poslove uklanjanja prepreka, RKB detekcije, izviđanja, uzorkovanja, RKB dekontaminacije, gašenja vatre i neutralizacije eksplozivnih naprava… a zahvaljujući sposobnosti prikupljanja i obrade podataka, u stanju je predvidjeti određeni događaj.

Ima autonomiju od šest sati rada, a moguće mu je mijenjati i bateriju. Iz DOK-ING-a, koji zapošljava 200-tinjak ljudi, ističu da je za sada teško govoriti o godišnjim kapacitetima, možda prvih godina 10-ak uređaja, kasnije i 100-tinjak, no u konačnici će se u suradnji s kooperantima i partnerima moći odgovoriti na bilo koju potražnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close