Zagrebačkom Muzeju vlakića prijeti zatvaranje: “Znali smo imati po stotinu gostiju dnevno”

Autor: Mladen Miletić , 03. kolovoz 2022. u 07:11
Zagrebački muzej ima ‘postav’ sa 150 kompozicija vlakova na više od 1.500 tračnica u 350 četvornih metara izlagačkog prostora/S. Midžor/PIXSELL

Globalnu zainteresiranost privukao je samim “postavom” sa 150 kompozicija vlakova na više od 1.500 tračnica u 350 četvornih metara izlagačkog prostora.

Backo Mini Express, najveća maketa željeznice jugoistočne Europe, 2019. je postala Muzej vlakova, smješten u Gundulićevoj ulici u Zagrebu.

Globalnu zainteresiranost privukao je samim “postavom” sa 150 kompozicija vlakova na više od 1.500 tračnica u 350 četvornih metara izlagačkog prostora, a osim domaćih i stranih turista, muzej su posjećivale i novinarske ekipe iz Kine, Japana, Koreje, Australije…

Prilikom posjeta Zagrebu obišao ga je i svjetski poznati dirigent, Danac Michael Schønwandt. No, vrijeme pandemije i zagrebački potres značajno su okrenuli trend.

”U posljednjih pet godina znali smo imati i po stotinu gostiju dnevno, a danas te brojke bilježimo na mjesečnoj bazi. U pet godina postojanja nismo imali tako loše ljeto. Domaćih gostiju gotovo da i nema, a strani su rijetki.

Stvar pogoršava i obnova zgrada u srcu grada uslijed potresa, pa je sve u prašini, građevinskim radovima, skelama”, opisuje Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta pete najveće makete Europe – Muzeja vlakića Zagreb koji po svojim dimenzijama te sadržaju koji je umanjeni prikaz stvarnog života u omjeru 1:87 spada među dvadeset najvećih u Europi.

Plod je isključivo ručnog rada i velikog maketarskog zalaganja idejnog začetnika projekta Antuna Urbića i još četvorice djelatnika makete te je u 80 posto svog sadržaja izvorni hrvatski proizvod.

Kako broj posjetitelja iz dana u dan pada, a turistički promet Zagreba nije ni približan onome iz vremena prije pandemije koronavirusa, a na ruku ne idu ni druge okolnosti na svjetskoj razini, nije isključena ni mogućnost gašenje Muzeja vlakića Backo Mini Express, izvorne hrvatske ideje pretočene u ovaj zanimljiv zagrebački i hrvatski turistički proizvod.

Komentirajte prvi

New Report

Close