Muškat momjanski 18. hrvatsko vino sa zaštićenom oznakom izvornosti

Autor: Poslovni dnevnik , 08. kolovoz 2021. u 22:00
Vino sorte Muškat bijeli tradicionalno se uzgaja u raznim područjima Istre/DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Postupak zaštite naziva Muškat momjanski/ Moscato di Momiano započeo je nakon pristupanja Hrvatske EU uniji.

Ministarstvo poljoprivrede je izvijestilo da je Muškat momjanski postao 18. hrvatsko vino sa zaštićenom oznakom izvornosti u EU i da je upisan u eAmbrosiu registar oznaka zemljopisnog porijekla EU-a.

Europska komisija (EK), naime, 2. kolovoza objavila je u Službenom listu EU da je hrvatsko vino Muškat momjanski dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti, čime je ovaj proizvod upisan u eAmbrosiu registar oznaka zemljopisnog porijekla EU-a, stoji u priopćenju iz Ministarstva.

Postupak zaštite naziva Muškat momjanski/ Moscato di Momiano započeo je nakon pristupanja Hrvatske EU uniji, kad je podnesen zahtjev za zaštitu oznake izvornosti Muškat momjanski/Moscato di Momiano.

Zahtjev za zaštitu Ministarstvu poljoprivrede podnijela je Udruga “Vino Momilianum“, a specifikaciju za spomenuti proizvod izradili su Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča i članovi Udruge Vino Momilianum.

Naziv kombinira naziv sorte vinove loze (Muškat/Moscato, od sorte Muškat bijeli) i naziv zemljopisnog područja (momjanski/di Momiano) po mjestu Momjan, koje se nalazi na sjevernom dijelu istarskog poluotoka.

Iako se vino sorte Muškat bijeli u većoj ili manjoj mjeri tradicionalno uzgaja u raznim područjima Istre, upravo je Momjan od davnina poznat kao tipično područje uzgoja ovog vina, navodi se te dodaje kako su prirodni uvjeti koji karakteriziraju šire područje Momjana iznimno pogodni za sorte Muškat bijeli.

Komentirajte prvi

New Report

Close