Može li se preuzimanje Optime u pogledu rokova zakomplicirati?

Autor: Jadranka Dozan , 13. srpanj 2021. u 22:00
Preuzimanje Optime ovisi i o zakonu koji treba promijeniti ministrica kulture i medija /gor Kralj/PIXSELL

Spomenute zakonske izmjene prošle su prvo čitanje u Saboru, ali su za drugo čitanje najavljene dorade.

Za “ukus” vrhuške u Ministarstvu kulture i medija United grupa očito je malo preagresivna u svojim poslovnim operacijama u Hrvatskoj. Tako bi se, naime, moglo iščitati jučerašnje očitovanje tog Vladina resora na medijski upit u vezi s planom preuzimanja Optima Telekoma, dio kojega je – prema izjavama kojima su iz UG-a popratili objavu prvog konkretnog koraka na tom putu – i vezivanje zaključenja transakcije uz očekivane izmjene Zakona o elektroničkim medijima.

Iz Ministarstva su poručili kako se u svojim zakonodavnim aktivnostima “vode prije svega direktivama EU i razvojem medijskog tržišta, a nikako poslovnim modelima određenih kompanija”. Neobično je, kažu, da neka kompanija zasniva svoj poslovni model suprotno od trenutno važećih propisa te u zakonodavnom procesu i putem medija zahtijeva izmjene zakona koje bi odgovarale njihovu poslovnom modelu.

Je li posrijedi bura u čaši vode ili naznaka da bi se plan tog preuzimanja mogao zakomplicirati, ako ništa drugo u pogledu rokova?

Činjenica je da su spomenute zakonske izmjene prošle prvo čitanje u Saboru sredinom veljače, nakon čega su za drugo čitanje i izradu konačnog prijedloga izmjena zakona najavljene određene dorade. Iz Ministarstva kulture u to su vrijeme najavili i da se računa da bi se u drugo čitanje prijedlog trebao uputiti u četvrtom tromjesečju.

No, isto tako je činjenica da na relaciji između resora ministrice Nine Obuljen Koržinek i United grupe odnosno United Medije već postoji “povijest” tenzija; ne tako davno imali su sukob oko slučaja telekoma A1 Hrvatska i N1 televizije.

Hoće li najnovije međusobne poruke ispasti faktor rizika za tijek Unitedova preuzimanja Optime ili je odgovor Ministarstva bio samo politička packa usmjerena na stil komuniciranja, pokazat će vrijeme.

S jedne strane, ono zbog čega su United grupi važne spomenute izmjene Zakona, a to je dopuštanje tzv. vertikalne integracije između TV nakladnika i operatora koji vrši prijenos medijskog sadržaja, jest smjer u kojemu ide spomenuti zakonski prijedlog. No, isto tako, za nacionalne vlade telekom i mediji su sektori koji su ipak nešto više od samoga biznisa.

Podsjetimo, uz objavu da je Unitedova tvrtka Telemach Hrvatska sa Zagrebačkom bankom i Hrvatskim telekomom ugovorila kupoprodaju 54,3 posto Optime iz UG-a u petak su naveli da zaključenje transakcije ovisi o promjeni hrvatskog Zakona o elektroničkim medijima koji trenutno zabranjuje vertikalnu integraciju između TV nakladnika i operatora koji vrši prijenos medijskog sadržaja.

Usput su poručili i kako kako očekuju da će Sabor uskoro razmotriti izmjene zakona koje znače i usklađivanje s praksama drugih članica EU, kao i da računaju da bi se transakcija trebala zaključiti do kraja godine.

Kako bilo, nakon što je u petak nakon zatvaranja burzovne trgovine potvrđeno sklapanje sporazuma sa Zabom i HT-om, na samom početku ovotjednog trgovanja uslijedila je i službena potvrda nastanka obveze objave ponude za preuzimanje.

Kako referentna burzovna cijena u tri mjeseca koji su joj prethodili iznosi 5,36 kuna (ponderirani prosjek), a prošlotjedno trgovanje zaključeno je uz cijenu od 4,25 kuna, nakon uobičajene kratke obustave trgovanja u ponedjeljak je zabilježen porast cijene za 18 posto, na 5,02 kune, i to praćen milijunskim prometom (1,54 milijuna).

Jučerašnje trgovanje bilo je nešto manjeg obujma, s prometom od 357 tisuća kuna, a i cijena se više-manje zadržala na onoj prethodnog dana (uz zaključnih 5 kuna).

Prema knjizi ponuda, na strani prodaje nešto su veće količine dionica nego na strani kupnje, s tim da su i cijene na ponudama prodaje oko dva posto više od onih na kupnji.

Komentirajte prvi

New Report

Close