Može li Kraš biti lovac na srpskom terenu?

Autor: Suzana Varošanec , 25. listopad 2019. u 08:04
Svim dioničarima Kraša ponuđena je cijena za otkup koja je praktički na granici zakonske/Z. Bašić/PIXSELL

U nastavku priče čeka na očitovanju Uprave o ponudi Pivaca, kao i pitanje što će o njoj reći Radničko vijeće.

Mesna industrija Pivac, najveći dioničar Kraša (oko 32% glasova), ispunila je svoju formalnu obvezu iz propisa o preuzimanju, i to, čini se, pro forma.

Svim dioničarima Kraša ponuđena je cijena za otkup koja je praktički na granici zakonske. Riječ je o 430 kuna, što će teško koga "zasvrbjeti". Na tržištu je zadnja cijena  bila 1050 kn (prometi se od 11. listopada kreću od pola do 3,5 mil. kn), pa se ne očekuje da će sama ponuda ubrzati priču prema raspletu.

Navodno se kroz dva mjeseca očekuje brži tempo, pa i rasplet u kojem će između ostalog Pivcu, nakon što prođu rokovi glede procedure, nakon dužeg vremena biti odriješene ruke.

Hoće li Pivac ponovo kupovati dionice Kraša još nitko ne može znati. Drugi po veličini, dioničar srpski biznismen Nebojša Šaranović koji drži Kraševu dionicu visoko, nakon investicije u Kraš veće od 200 milijuna kuna, ima kompliciraniju situaciju.

Puno je uložio u  kontrolni udjel (25% – zbog velikog trezora), ali nema utjecaj na kompaniju i otvara se pitanje kad će ga imati.  Stvara li to sve veću nervozu, tek će se pokazati, tim više što se mogući plan oko privlačenja dijela ESOP-a evidentno izjalovio.

Tu su i drugi limiti poput naloga za prodaju zainteresiranih dioničara koji su dionicu još više digli, čak na 1500 kn.  Tako se "bitka" između hrvatskog i srpskog investitora za Kraš u ovoj fazi, barem po javnosti vidljivim akcijama, do daljnjega najvjerojatnije odgađa.

Kako su pozicije ovako ukopane, iako Pivci ne djeluju s Kraševim ESOP-om, neki poznavatelji ocjenjuju da je Pivac poželjniji partner od Šaranovića, najviše zbog geneze i odnosa dioničara prema biznisu i budućnosti tvrtki. No i ti sugovornici  ističu tek jednu riječ – status quo, te tvrde da će svima trebati još puno živaca.  

Uloga NO-a
U nastavku priče pratit će se potezi Uprave i radnika. Riječ je i o očitovanju Uprave o ponudi Pivaca, kao i pitanje što će o njoj reći Radničko vijeće.  Osim toga, u predstojećem razdoblju postoji mogućnost aktivnijeg uključivanja Nadzornog odbora Kraša, koji bi po mišljenju nekih za rasplet situacije mogao postati odlučujuće tijelo. Pod kontrolom je Pivca i ESOP društva, koji kontroliraju oko 60% glasova kad je riječ o skupštini.

 

200 milijuna

kuna uložio je dosad Šaranović u dionice Kraša

Uloga Nadzornog odbora tiče se pitanja aktiviranja statutarne odredbe o dokapitalizaciji tvrtke samo od strane jednog dioničara, bez sazivanja skupštine, ali po tržišnim uvjetima, dakle s visokom cijenom.  Na tržištu već se vrte razne kalkulacije, počevši od toga da 1% Kraša stoji 15 milijuna kuna, do procjenjene vrijednosti tvrtke od cca 150 mil. eura ako se računa u odnosu na prošlogodišnju EBITDA, do tržišne evaluacije po kojoj je Kraš prešao vrijednost od 200 mil. eura. 

Kako bilo, čak i ako bi se tako prelomilo pitanje budućnosti kompanije na nadzornom organu, zbog nedvojbenog zakonskog uporišta ne bi to bio neki neobični slijed. Štoviše, mnogi će reći da je viđen kod jednog velikog Atlantica i nekih drugih hrvatskih kompanija.  Sve u svemu, kako su Pivci u više navrata slali signale da ne namjeravaju prodati svoj udio Šaranoviću, to i dalje ostaje izgledan stav.

S obzirom na to da bi, da su mu krenuli prodavati svoje dionice 'ubrali' 300-tinjak milijuna kuna, do Kraša im je, čini se, više stalo. Ponajviše zbog konsolidacije njihove poslovne pozicije jer s Krašom MI Braća Pivac postaje najveća domaća prehrambena industrija, s prihodom većim od tri milijarde kuna i mogućnošću da na prvoj poziciji branše preskoče Vindiju. Ujedno bi postali i važan hrvatski izvoznik.  

Susjedno tržište
Tvrde da ih zanima razvoj Kraša, što uključuje akvizicije, pa se nagađa računaju li Pivci u tom smislu na tržište Srbije.  Jedna opcija stoga je posebno intrigantna, a vezuje se uz pitanje može li Kraš od mete postati 'lovac' na Šaranovićem terenu.  

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ovaj nemušti tekst kao da je naručila Marica


Boze me sačuvaj tvojih sugovornika koje navodis. Ti tek nemaju pojma, ako uopće postoje.

Za početak ti preporučujem da nabaviš duistveni ugovor i statut ESOP Kraša da uopće shvatiš kako to društvo funkcionira i donosi odluke. Možda bi onda dosta stvari bilo jasnije, a koje su u tekstu potpuno pogrešno interpretirane.

Boze me sačuvaj tvojih sugovornika koje navodis. Ti tek nemaju pojma, ako uopće postoje.

New Report

Close