Moralić kupuje najuspješniju crnogorsku tvrtku Plantaže

Autor: Goran Borković , 10. listopad 2006. u 06:30

Kompleks ima plantažu grožđa na 2100 hektara i jedan od najvećih vinskih podruma u regiji

Vlasnik PPK Kutjevo Enver Moralić želi kupiti jednu od najuspješnijih crnogorskih tvrtki 13. jul Plantaže d.d iz Podgorice. Moralić, koji se obogatio trgovinom naftom i kemijskim proizvodima, potvrdio je Poslovnom dnevniku da je zainteresiran za kupnju te tvrtke i da su dogovori o sklapanju kupoprodajnog ugovora pri završetku, ali da zasad ne želi iznositi detalje u javnost. “Budući da je informacija očito procurila, reći ću vam da namjeravam kupiti Plantaže i da je to praktički gotova stvar, ali molim vas da me ne pitate za detalje. O tome bih radije govorio nakon što završimo posao”, rekao je Moralić. Moralić je iskoristio nedavno održanu manifestaciju “Dani Zagreba u Podgorici” kako bi obišao Plantaže za čiju je kupnju i prije izrazio zanimanje. Zajedno sa svojim suradnicima nekoliko je dana obilazio kompleks sastavljen od najveće plantaže grožđa u Europi na jednom mjestu od 2100 hektara te jednim od najvećih vinskih podruma u regiji.
Premda je sada već bivši crnogorski premijer Milo Đukanović prije mjesec dana kazao da će “obiteljsko srebro”, kako Crnogorci vole nazivati ovu uspješnu tvrtku, biti prodano na međunarodnom natječaju iduće godinu, po svemu sudeći profitabilne Plantaže mogle bi vlasnika dobiti i prije 2007. godine. “Nećemo trčati u izboru strateškog partnera da ne bismo pogriješili. Imamo kvalitetnu tvrtku u svojim rukama s odgovornim upravljanjem, pa ćemo polako kroz privatizaciju idućih godina pažljivo i odgovorno odabrati strateškog partnera”, rekao je Đukanović nakon obilaska Plantaža i podruma za vino vrijednog 1,2 milijuna eura kojega ta kompanija gradi na mjestu bivšeg vojnog magazina.

Tom prilikom Đukanović je kazao da neke hrvatske i francuske tvrtke pokazuju zanimanje za kupovinu Plantaža u koje je u protekle četiri godine investirano gotovo 20 milijuna eura. Crnogorski mediji su navodili da se među potencijalnim investitorima nalazio i hrvatski Badel kao i još neke tvrtke koje su odustale od Plantaža zbog previsoke cijene. Dionice Plantaža kotiraju na burzi, a cijena im je zbog podcijenjene imovine trostruko viša od nominalne i iznosi oko 1,5 eura. Prošle godine tvrtka je isplaćivala i dividende dioničarima u novčanom i dioničkom obliku ukupne vrijednosti 735 tisuća eura. Prema podacima iz prošle godine, nominalna vrijednost dionice Plantaža bila je 0,51 euro, odnosno 72,8 milijuna eura. Većinski udio ima Holding 13. jul, odnosno državni fondovi s 55 posto, fizičke osobe imaju 26 posto, a ostali fondovi ostatak. Vrijednost kompanije dodatno je uvećana nakon što joj je odlukom državnih tijela pripojeno bivše vojno zemljište na kojem se planira sadnja vinove loze, čime je 3,5 posto uvećan državni udjel u vlasništvu Plantaža. Prodaju tvrtke mogli bi zakomplicirati bivši vlasnici trećine zemljišta Plantaža kojima je Đukanović obećao realna obeštećenja. Nakon što je prije nekoliko godina kupio propalu kaštelansku tvornicu Adriavinil i PPK Kutjevo, kemijski i naftni magnat Moralić, čije je bogatstvo procijenjeno između 200 i 400 milijuna eura po čemu je svrstan među sto najbogatijih ljudi u srednjoj i istočnoj Europi, pokazao je zanimanje i za kaštelanski Adriachem. Moralić, agronom po zanimanju, bio je predstavnik Kemikalije u Frankfurtu gdje je kasnije osnovao svoju tvrtku Kemokomplex.

Plantaža ima 2000 ha vinograda

Plantaže su najveći proizvođač vinskog i stolnog grožđa u Crnoj Gori s godišnjom proizvodnjom od oko 20 milijuna kilograma, kao i najveći proizvođač vina i rakije lozovače s 13 milijuna flaširanih proizvoda. Plantaže su i najveće poljoprivredno poduzeće u Crnoj Gori s više od 2000 hektara vinograda s autohtonim sortama Vranac i Krstač. Posjeduju i plantažu breskvi na 97 hektara koje uglavnom izvoze na područje bivše Jugoslavije. Imaju i dva vinska podruma kapaciteta 25 milijuna litara, ribnjak u kojem se godišnje proizvede 120 tona kalifornijske pastrve, hladnjače, ugostiteljske i maloprodajne objekte. Vina poput Vranca i njegove uspješnije verzije Vranca Pro Corde prodaju se u više od dvadeset zemalja. Na području gdje su danas Plantaže, do 1977. je bila besplodna i bezvodna polupustinja Cemovsko polje.

Komentirajte prvi

New Report

Close