Moody’s snizio kreditni rejting Hrvatske na razinu ‘smeće’

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2013. u 07:48
S.Linić, Z.Milanović (Foto: Jurica Galoić/PIXSELL)

Zbog izostanka gospodarskog oporavka i slabih izgleda u nadolazećim mjesecima agencija je srušila kreditni rejting za jednu razinu.

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody’s upozorila je ulagače na financijskim tržištima da posuđivanje novca Hrvatskoj predstavlja značajan rizik, a ne kao donedavno umjereni te je srušila rejting na razinu "junk", odnosno smeće, piše Večernji list. 

Zbog izostanka gospodarskog oporavka i slabih izgleda u nadolazećim mjesecima agencija je srušila kreditni rejting za jednu razinu. Podsjetimo, sredinom prosinca to isto je učinila agencija Standard&Poor’s. Hrvatska sada ima najlošiji kreditni rejting od siječnja 1997., podatak je Hrvatske narodne banke (HNB). Državne obveznice umjesto ocjene Baa3 nose oznaku Ba1, što u klasifikaciji Moody’sa ukazuje na špekulativni dužnički papir značajnog rizika. Ulagači bi prilikom idućeg posuđivanja novca mogli tražiti veći prinos, što bi poskupilo daljnje zaduživanje zemlje.

"Glavni razlog spuštanja rejtinga su slabi izgledi za gospodarski rast. Hrvatska privreda i dalje nema novi izvor rasta", navodi se u priopćenju Moody’sa kojeg potpisuje analitičarka Lucie Villa. Rast temeljen na privatnoj potrošnji i građevinarstvu je istrošen, dok investicija u proizvodnju nema, čime nema ni izvoza.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

i još kad riješe brodogradnju bit će to točka na i….

New Report

Close