Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Mogući novi greenfield projekti i akvizicije

Markus Pinggera, izvršni direktor Supernova Grupe.
Markus Pinggera
15. prosinac 2022. u 22:00
Markus Pinggera/PD

Godina na izmaku u Supernova Grupi ostat će upamćena po novim akvizicijama u Srednjoj Europi, otvaranju i renovaciji centara u Hrvatskoj i Sloveniji te energetskoj tranziciji prema održivim i zelenim vlastitim izvorima energije. No, 2022. obilježili su i brojni izazovi s kojima su se susretale mnoge industrije, a ni retail nije bio iznimka.

Posljedice pandemije, narušeni opskrbni lanci, inflacija, skupi troškovi transporta, aktualna geopolitička situacija, visoki troškovi energenata i sve veći naglasak na održivosti dali su naslutiti da će se i retail industrija u vremenima morati prilagoditi tržištu. No, što se tiče potrošačkih navika i općenito odlazaka u shopping centre, u Supernova ipak nismo primijetili značajniji pad broja posjetitelja, ni poslovnih rezultata. Dapače, posjećenost u Supernova centrima još je na visokoj razini, gotovo kao i u pretpandemijskim vremenima.

Supernova Grupa u Hrvatskoj posluje u devet gradova na 15 aktivnih projekata, a dosad smo samo u Hrvatsku uložili više od 500 milijuna eura. Najnoviji primjer je zagrebački Centar Kaptol, koji smo ove godine otvorili nakon dvogodišnje obnove. U projekt smo uložili 15 milijuna eura i uspjeli vratiti “dušu” prostoru koji je prije toga dijelom izgubio imidž mjesta za premium kupnju.

U Hrvatskoj je izbor zaista velik i gotovo nema prostora za nicanje novih shopping centara pa se i oni mijenjaju. Danas su zbog toga ‘in’ i retail parkovi. Ulaganje u retail parkove je manje, no atraktivnost lokacije na kojoj se nalaze znatno raste. Stoga možemo očekivati i njihov procvat. Jedan od najaktualnijih trendova je i zelena tranzicija stoga nastavljamo podizati kvalitetu objekata.

U centrima Supernova Sisak East i Supernova Sisak West završavamo energetsku transformaciju, sa solarnim elektranama na krovu bit će energetski učinkovitiji i povoljniji za održavanje. Kroz 2023. planiramo i druge objekte transformirati u energetski učinkovitije te tako smanjiti ugljični otisak i troškove poslovanja.

Fokus Supernova i u 2023. bit će na organskom rastu utemeljenom na inteligentnim razvojnim i strateškim akvizicijama. Cilj je osigurati daljnji rast i investirati u rastuće sektore poput OIE. U takvom konceptu vidimo nove prilike za rast. Supernova u proljeće 2023. otvara retail parkove u Zadru i Križevcima, no ukaže li se prilika, nećemo isključiti nove greenfield projekte diljem Hrvatske, kao ni nove akvizicije.

Planiramo i dulje od godinu unaprijed. U 2024. bi Supernova Zagreb Buzin, kao prvi unutar naše Grupe u Hrvatskoj, trebao biti dograđen s tzv. office centrom. Naravno, svjesni smo da ne možemo utjecati na globalnu situaciju u kojoj se opskrbni lanci mogu pokidati i u kojoj inflacija utječe na kupovnu moć pa svakom projektu pristupamo vrlo racionalno.

New Report

Close